Kínai újév Vegasban

vegas10 vegas09

Rendhagyó összeállításunkkal töltjük most ki az űrt, amikor nem értem rá írni. Kínát azonban nem lehet elkerülni még a bűn végletesen amerikai városában, Las Vegasban sem. A szerencsejáték ipar ugyanis, a világ többi részéhez hasonlóan, egyre inkább az ázsiai fogyasztókra, piacra kénytelen fókuszálni, az egyik legmenőbb, új kaszinó, a Wynn is már üzletének 70%-át Makaóból szerzi, vegasi mintaépületük már-már csak dísznek van, és a keletiek távolmaradása az egész iparágra nagy veszélyt jelent. Így nem meglepő, hogy egymást lenyomva próbálták minél nagyobb, minél giccsesebb lovakkal megünnepelni a közelgő újévet, ami a ló éve lesz (január 31-től).

 vegas01 vegas02 vegas03

Fenti képeinken a patinás, klasszikus berendezésű Bellagio kertje látható, ahol lovas, virágos dekoráció mellé egész nap kínai háttérzene szólt, ráadásul végig ugyanaz a dal. Később élő zenével is meglepték a keleti és egyéb vendégeket, dizin és erhun is játszott a művész. Az alsó képeken meg a Palazzo ill. Venetian Hotel látható, a Velencét mintázó épület, amelyen belül a csatornákon gondolások is járnak. Mondanom se kell, hogy mennyire stílusidegen volt ettől a sok piros lampion és zászló..

vegas04 vegas05 vegas06

Las Vegas kaszinóuralmát az elmúlt évtizedben törte meg Makaó, az egykori portugál gyarmat, melyen legális maradt a szerencsejáték, szemben az anyaországgal (Kína). A két hely 2006 táján még hasonló szinten álllt, de Vegas ma már csak a második, és messze Makaó mögött maradt, ahol a tavalyi kaszinó-nyereség 45 milliárd dollár volt, mig Vegasban csak 6.4… A bevételek a GDP-re is nagy hatással voltak, Makaó lett a világ leggyorsabban fejlődő gazdasága. De más, ázsiai országok is kezdenek az élmezőnybe lépni, pl. Szingapúr, és a kaszinók legalizásának tervei Japánt is gyorsan a dobogóra küldhetik. A Kelet egyik előnye lehet pl. az amerikainál lazább szabályozás is, hogy nem kérdezik, kinek a pénze, honnan. A népesség száma sem utolsó szempont, és szerintem az is közrejátszhat, hogy babonásabbak az emberek.

vegas07 vegas08

A bejegyzés kategóriája: KÍNAI
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük