Fürdősó

Néha elég lassan kapcsolok, most is azon tűnődöm még, hogy lehet, hogy eddig nem léptem semmit fürdősó ügyben, azok után, hogy úgy oda voltam érte Japánban. A legtöbb szállodában kaptam ilyet-olyat, de az igazán tuti a ginzai Mitsui Gardenben volt, a rózsás, ami csoda illatos és eléggé rózsaszín volt (vagy mi a neve ennek a színnek?). Kicsekkoláskor kértünk/vettünk is még többet, és két éven át őrizgettem, használgattam néha őket, mígnem az utolsó darabhoz értem. Ekkor jöttem csak rá, hogy talán el kéne olvasni rajta a kanjit, és ki is derítettem, hogy ez a cég csinálja. Sokra nem megyek velük.

tabinoyadoA következő, zseniális ötletem pedig az volt, hogy hát, akkor kéne venni még valamilyet.. és bementem az itteni (NY), japán boltba. A polcon sorakozott egy pár, de külön-külön fajta, ami vagy jó, vagy nem (Bath Roman gyártotta, de majdnem egy kilós mind), úgyhogy inkább egy vegyeset választottam. Remek döntés volt, mert elsőre még jobb is, mint a fenti. Ráadásul ez nemcsak színes-szagos, hanem igazi, bőrszépítő gyógyfürdő, kellemes illattal. Négyféle, híres, japán onsen hangulatát és jótékony hatását varázsolja a kádunkba, méghozzá olyanokét, amelyek bőrszépítő hatásukról ismertek. A Tabi No Yado márka (Bihada no yu alcímű) válogatása mindenféle alkáli anyagokat tartalmaz. 8-9 körüli pH-értékük van (egy zacskót 180L 40 fokos csapvízben oldva).

onsenso3-3 csomag van a dobozban a négy típusból. A 嬉野 Urashino Onsen-es átlátszó, a többi mind kicsit tejesebb, fehéresebb színű, ami még inkább hozzájárul a klassz fürdőhangulathoz. Az átlátszó jó illatú, de nem annyira érdekes. A 喜連川 Kitsuregawa tetszett legkevésbé, ez csak enyhén fehéres, de kicsit már kénes szagú (vagy valami, a kémia nem erősségem). A másik két, fehéresebb, félig áttetsző viszont csodás, nekem különösen a 鳴子 Naruko Onsen pakk jött be, azt vödörszám önteném a vízbe.. de a 龍神 Ryujin is finom. A következő kiszemeltem a Tabi No Yado sorozat ködös-tejes (nigori) válogatása lesz, bár láttam a neten rózsaszín ryujint is. Nagyon ajánlom az élményt, egész’ más, mint valami buta bubble bath. Amazonról, ebayről is beszerezhetők.

nigori(folyt.) Nem kellett sokat várni, és beszereztem a fent említett „nigori” változatot is, amiben 4-féle onsenes só van, 13 darab zacsakóban. Ezek mind csak félig áttetszőek, és kellemes, de nem olyan nőies szagúak, nincs virágillata. Vagy legalábbis az elsőként próbált Shirahone, amiből 3 helyett 4 van a dobozban, ciprus szagú próbált lenni. Az Okuhida és Towada is erdő és természetszagú, egyedül a Kirishima virágos. Idővel aztán megszerettem a ciprusosat, de a sárgás árnyalatú Towada lett a kedvenc, megnyugtató gyógynövényillatával, és a kékes Kirishima is oké, ellenben az Okuhida mocsárszaga nagyon nem jön be. Még így is megéri. Természetes gyógyhatású anyagokból (már amennyire ki tudom olvasni) szárított narancshéj és angyalgyökér van bennük.

Legújabb szerzeményem most a yuzu gyümölcsös (bár a leírás alapján azt pont nem tartalmaz? van benne viszont oliva olaj) Bath King só, made in Japan természetesen. Ez totál sárga, áttetsző, és nem túl erős az illata sem, szinte alig van. Azért kellemesnek tűnt.

mitsuwa-bathUtána jött a Tabi no Yado maradék két doboza, a hidratáló hatásúakkal teli zöld és az átlátszóakat felsorakoztató pink, amelyben ötféle van. Mellé egy másik, városos széria, a Shukuba no yu következett, valamint a Nihon no meito kétféle terméke, mígnem végül eljutottam a Bath Roman tégelyek vásárlásához, amelyből a kedvencem a Pure Rose lett. Szóval kissé eszkalálódott a helyzet, a 30-féle fürdősóval a szekrényben, amelyekről az angol nyelvű oldalamon kezdtem most részletes beszámolót írni (igény esetén lefordítom).

Pontos útmutatót nem tudok adni egyébként, de általában egy zacskó megy egy kád vízbe, és jó meleg legyen, pl. 40 fok. Ami fontos, hogy előtte mosakodjunk le, a japán fürdőzést tisztán szokás élvezni. Bőr irritáció és egyéb problémák esetén hagyjuk abba, és bizonyára vannak olyan állapotok, amelyeknél nem javallott forró vízben főni huzamosabban. A nagy üveges termékek adagolásáról végképp nem tudok nyilatkozni, azt szerintem ízlés szerint tegyük, amíg elég színes és szagos nem lesz, szerintem egy pár kanállal kell bele, egy Bath Roman (680 g) pl. jó húsz alkalomra ki kéne tartson.

Kategória: JAPÁN, Utazás | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük