Merry Christmas, Mr. Lawrence

merry1

1983-as, japán dráma. Rendező: Nagisa Oshima (Érzékek birodalma, Taboo). Fsz: David Bowie, Tom Conti, Ryuichi Sakamoto és Takeshi Kitano. A forgatókönyvet Laurens van der Post önéletrajzi írásai alapján Nagisa Oshima és Paul Mayersberg írták. A zenét pedig Ryuichi Sakamoto, aki az egyik főszerepet is játszotta. A filmzenéért BAFTA díjat kapott, a Forbidden Colors c. dalban pedig David Sylvian énekelt.

merry2A Boldog karácsonyt! Mr. Lawrence! a második világháború idején játszódik, Java szigetén, egy japán hadifogolytáborban, ahol az angol foglyok és a japán parancsnokok közt különféle, érdekes kapcsolat alakul ki. A címszereplő, Mr. Lawrence (Conti) beszél japánul, és valamennyire érti, elismeri a japán kultúrát is, amolyan közvetítő szerepe van a hadifoglyok és fogvatartóik közt. Különös barátság alakul ki közte, és a néha brutális, máskor emberséges Hara őrmester közt (Kitano). Egy nap pedig egy öntörvényű, lázadó, és jóképű, szőke, új fogoly (Bowie) érkezik, aki pedig a a tábor parancsnokának, Yonoinak (Sakamoto) kelti fel a figyelmét. Yonoi romantikus vonzalma, persze, inkább bajt okoz.

merry3Az érdekes, emberi és elgondolkoztató drámát Óshima rendezése teszi igazán mesterművé, de szintén komoly szerepe van ebben a kiváló színészgárdának. A fent említettek mindegyike remek alakítást nyújtott. Érdekes még Kitanót hibátlan arccal látni, mivel a ez a film még a sérülést, bénulást okozó motorbalesete előtt készült.. A film klasszikussá válásához sokban hozzájárult még Sakamoto zenéje is (melyet később többször, pl. Italo disco formában is feldolgoztak). Mindenképp ajánlott megtekinteni. Trailer.

merry5 merry4

Kategória: FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.