Man of Tai Chi

poszter

Man of Tai Chi (2013) kínai-amerikai, harcművészeti film. Rendező: Keanu Reeves. Főszereplők: Tiger Hu Chen, Keanu Reaves, Karen Mok, Simon Yam, Yu Hai, Iko Uwais. Zene: Chan Kwong-wing. Akciórendező: Yuen Wo-ping.

Remélem, a stábot végigolvasva azért érthető, miért néztem meg egy kissé B-szériásnak tűnő, amerikai kungfu-filmet, és nem azért, mert amúgy ez Keanu Reeves első rendezése. A filmbeli Tiger Chen karakterét a valódi ihlette (és játszotta). Pekingben majd Cannesban is bemutatták a filmfesztiválokon.

mester nyomozó

A nem túl eredeti, de azért elviselhető sztori egy fiatal tai chi mesterről szól (Tiger Chen), aki az öreg mester tanácsaival szemben nem tudja kordában tartani a benne áramló chit, és erőszakossá válik. Versenyeken indul, és nyer, majd felfedezi egy titokzatos millioms (Reeves), aki egy zárt kör számára sugárzott, amolyan valóságshow-szerű verekedős műsorba invitálja, ahol sok pénzért nagyokat bunyózhat, és ahol a veszteseknek nem sok jövőjük van. Motivációként pedig a mester ősi templomának ledózerolása kerül kilátásba. Ezen kívül pedig van még egy túlbuzgó nyomozónő is (Mok).

nem jóképű már bunyó

Visszatalál-e a helyes útra az eltévedt bárány? Sikerül-e megmenteni a bajba jutott ismerősöket? Elkapják-e a jó rendőrök a rosszakat? Nem hiszem, hogy bárki is ezekre a kérdésekre keresné a választ, úgyhogy térjünk a lényegre: a verekedések valóban jók. Bár Tiger néven Chent láthattuk a House of Furyban is, főleg kaszkadőrként ismert, és bizonyára nem meglepő, hogy ezen minőségében épp a Mátrix filmekben szerepelt.

Yuen Woo-ping koreográfiájával se lehet nagyon mellélőni, ugye, és érdekes kihívás volt számukra a sokféle, főleg MMA stílus összecsapása a hagyományosan kevéssé agresszív tai chival, miközben mindegyik bunyú más-más volt. A végén azért – a megöregedett, meghízott – Keanuval (aki a főgonosz) elég esetlenül ment a harc, a kameraállások, vágások sem segítettek leplezni, hogy „csak” színész, és egy kicsit csalódás volt Iko Uwais (The Raid) cameoja is, akinek a szerepeltetésétől többet vártam. A harcművészeti filmek kedvelői azért nyugodtan megnézhetik a látvány végett.

Kategória: FILM, KÍNAI | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük