Hogyan vegyünk jegyet a Ghibli Múzeumba

Tavaly, ottjártamkor főleg élménybeszámolót írtam, most egy kis gyakorlati segítség.

Hozzávalók egy személyre:
gibbejarat

  • repülőjegy (odautazáshoz)
  • vonatjegy (odautazáshoz)
  • japán- vagy angoltudás
  • pénz (1000¥) belépőre (gyerekeknek olcsóbb)
  • minden kedden zárva!

Ami nem megy: odamenni és bejutni. A múzeumba csak elővételben van jegy, és időre szól. Két főbb jegyvásárlási lehetőségünk van: külföldön és belföldön (Japán). Külföldön a JTB utazási irodái árulják, így online próbálkozhatunk, mondjuk a némettel. Itthon a legközelebbi a Japánspecialista, de az egyedi ajánlatuk jóval többe kerül.

A külföldi vocher névre és adott napra szól, limitált számú. A következő három hónapra előre kapható adott hó elsejétől. Vásárlás után nem lehet időpontot változtatni és lemondani sem! A kapott papírt a személyazonosságot igazoló útlevéllel lehet a múzeum bejáratánál belépőjegyre váltani. Ha pontos programunk van, ez a megnyugtatóbb módszer, de az utazási irodák extra díjakat számolhatnak fel a jegy kiállítása és a valuta konverzió folytán.

loppiJegyet Japánban csak a Lawson közértekben kapni, de ilyenből van sok. A boltokban egy automata kioszk van, amin nem nagyon találtam angol menüt, így nem egyszerű a dolog. Nyilván azért automata, hogy ne a boltosnak kelljen vesződnie vele, de ha megkérjük, biztos segít, feltéve, hogy tud angolul, amire nem biztos, hogy sok az esély.

A belföldön vásárolt jegy nem névre szól, ellenben nem csak a dátumot, hanem az órát is meg kell adnunk, a 10-18h-ig nyitva tartó múzeumba 2 órás intervallumonként lehet belépni, így 10, 12, 14, 16h-i jegyet rendelhetünk. Jegyet a jelenlegi és a következő hóra vehetünk. A belépést az első félórában abszolváltunk kell, és a két óra lejártakor kidobnak. Utólagos időpontváltoztatás nincs, és persze, vissza sem váltják. Ezzel a piros Loppi automatával kell megküzdenünk. Érintőképernyős.

Ha szerencsénk van, úgy fog kinézni a dolog, mint a képeken, de nekem nem volt szerencsém, és még az olvasási képességemmel együtt is oda kellett rángatnom a pénztárost. Ha minden jól megy, van rajta egy Ghibli (三鷹の森ジブリ美術館) menü:

ph_loppiSS01 ph_loppiSS02

A következő képen pedig a hónapot (月) választhatjuk ki, számmal is írják. (A felső a jelenlegi hónap, az alsó meg a következő valószínűleg.) Ezután pedig a napot nyomjuk meg, ez viszonylag egyértelmű (számok 1-31-ig). Végül pedig az időpontot (10:00, 12:00, 14:00 vagy 16:00 óra), baloldali kép alant. Ellenőrizzük a választásunkat, és nyomjuk meg végül a bekarikázott gombot.

ph_loppiSS04 ph_loppiSS05

Ezután adjuk meg, hány darab jegyet szeretnénk, a kék nyilakkal le-fel, a négyféle árú jegyből (1000 yen: felnőtt, 700: 13-18 évesek, 400: 7-12 éves, 100: 4-6 évig). Gomb.

ph_loppiSS06

A gép ekkor kinyomtat egy megrendelőszelvényt, amivel a közért pénztárjához kell fáradnunk 30 percen belül, majd ott fizetünk, és megkapjuk a számlát és a vócsert, amit majd a múzeumnál válthatunk belépőre (ami egy kis filmszalag). Illetve ennél a pontnál kaphatunk hibaüzenetet is, ha kiderül, hogy már elfogytak a jegyek.

vocser lawson

A Lawson weboldalán ellenőrizhetjük előre a jegy-helyzetet. Klikkeljünk a nagy barna gombra, majd pedig a még nagyobb barna gombra. Fogadjuk el a felhasználási feltételeket a jobboldali, sárga gombbal. Itt kb. ugyanazok az opciók jönnek, mint a Loppi gépben, alul a két hónap (sárga gomb). Legörgetve a napok. Ha a dárum mellett karikát látunk, van jegy. Ha háromszöget, akkor már csak kevés van, ha x-et, akkor pedig már nincs. Most pl. augusztusra a 112 lehetséges időpont közül már csak 3 szabad, tanítási szünetekkor ez várható. Jó tudni azonban, hogy a külföldi és belföldi jegyekre külön kvóta van, ha az egyik elfogyott egy adott napra, a másikból még lehet, hogy van.

shuttlebusz

Mitaka Tokiótól nyugatra található (igazából Tokió része), vonattal a legkönnyebb odajutni (Chūō Line), Shinjukutól negyedóra. Az állomástól egy 15 perces séta a múzeum, vagy pedig ghiblis shuttle buszra szállhatunk (300 yenért).

Kategória: ANIME, JAPÁN, Utazás | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük