Platina Data trailer, filmzene

pdataostPlatina Data (2013) Keishi Otomo legfrissebb (vagyis második) rendezése, a Rurouni Kenshin után. Keigo Higashino regényén alapszik, és márciusban mutatták be japánban. A 2017-ben játszódó scifi főszereplői Kazunari Ninomiya (az Arashi fiúbanda sztárja, de láthattuk pl. a Gantzban is) valamint Etsushi Toyokawa. Egyikük egy DNS-specialista, akit gyilkossági ügybe kevernek, másikuk pedig a nyomozó. Trailer itt. A regényt író Keigo Higashino a rejtélyes történetek mestere, számtalan tv-sorozatot, filmet készítettek már könyveiből, néhány példa: Galileo, Suspect-X, Shinzanmono, G@me, The Wings of the Kirin.

A film zenéjét Hiroyuki Sawano írta, aki főleg anime és tv-sountrackeken dolgozott eddig, néhány ismeretlenebb film mellett, elég fiatal is. A film címét egyébként Platinum Data és Platina Data-ként is megtalálhatjuk, az eredeti, japán cím, a Purachina Deta alapján inkább a többesszámra szavaznék, de valószínűleg az első verzió fog elterjedni. A dalok címei első ránézésre úgy néztek ki, mint általában a rossz enkódolású, kínai betűk helyén megjelenő zagyvaság, de kis utánajárással rá kellett jönnöm, hogy komolyan gondolták, tényleg a sok alfa-béta meg nyilacskák és jelek teszik ki. Ez egyébként nem is csak az adott scifi miatt van, úgy tűnik, hogy a zeneszerző kedveli a görög betűket, más művében is felbukkantak már.

A zene mindenesetre a jövőben játszódó, high-tech témához illően modern, elektronikus, rockos, gépies hangzású, borongós hangulatú. Itt belehallgathatunk. Vannak benne szimfonikus részek is, instrumentális és énekes dal egyaránt. Utóbbi, amelyet fentebb hallhatunk, és Mika Kobayashi énekel benne, némileg emlékeztet a Yoko Kanno-félékre is, de talán csak azért, mert nem értem a szövegét. :) Ja, hogy németül van! (Meg nem mondanám, még most, a dalszöveget olvasva sem kivehető.) A rockos-szintis, pörgős darabok mellett néhány lírabb track is akad, azok is elektronikusak, de jó kaotikus, érdekes mind, úgyhogy ajánlom a lemezt, és kíváncsi lettem a filmre is ezek alapján.

Mivel a banda énekese a film főszereplője, így nem meglepő, hogy a főcímdalt az Arashi követte el, Breathless címmel, amelynek klipje is van, és kislemezen is megjelent (Calling x Breathless, kétszer négy dalt tartalmaz, fele karaoke verzió).

A bejegyzés kategóriája: JAPÁN, NEWS, ZENE
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Eddig 4 hozzászólás érkezett

 1. Szabó Árpád szerint:

  Elég pofás, igaz teljesen egy kaptafa a Guilty Crown című, 2012-es sorozat anime betétdalaival – elvégre azt is közösen követték el Mika Kobayashival. Mondjuk az anno ütött. :)
  *amúgy ez is elég jó, megér egy próbát!

 2. asiafan szerint:

  A Guilty Crown milyen volt egyébként? (vagy annak szól a csillag?)

 3. Szabó Árpád szerint:

  A Guilty Crown, mint sorozat talán a 2011-es téli szezon egyik legjobb animéje volt. A történet az első 12 részben nagyon szép, emelkedő ívet mutatott, míg a sorozat második felében 180 fokos fordulattal kezdett a baljós hangulatúvá válni, és a lezárás is szépen megoldott volt. Zeneileg Sawano epikus erejű dalokat komponált. Emlékszem , hogy a βίος kicsapta mindenkinél a biztosítékot és a hivatalos OST megjelenését tűkön ülve vártuk, egyébként az egész albumot unásig lehet hallgatni.
  Apropó, Kobayashi már ott is németül énekelt, de a kiejtése miatt szinte lehetetlen volt beazonosítani, míg meg nem jelentek az első songbookok az OST mellé:
  http://www.youtube.com/watch?v=FUVDtwpWgp0

 4. asiafan szerint:

  Köszi, ha lesz idő, belenézek.
  A német szöveg tényleg érdekes…
  „licking chocolate in my drainage” :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük