Kaiji 1-2.

kaiji1 kaiji2

A Kaiji szerencsejátékosokról szóló mangáját Nobuyuki Fukumoto írta, és természetesen anime is készült belőle az élőszereplős filmek előtt – én utóbbiakat láttam. Az első részt (Kaiji: The Ultimate Gambler) 2009-ben, a másodikat 2011-ben mutatták be. A rendező Toya Sato. Főszereplők: Tatsuya Fujiwara, Teruyuki Kagawa, Yuki Amami, Taro Yamamoto, Ken Mitsuishi, Kei Sato, Yusuke Iseya, Suzuki Matsuo.

kaiji3 kaiji4

Kaiji (Tatsuya Fujiwara) egy kallódó, lúzer srác, akit végül adósságai miatt sok társával együtt egy hajóra invitálnak, ahol egy trükkös kártyajátékkal hatalmas pénzt lehet nyerni, vagy elviszik az illetőt rabszolgának egy földalatti városba építkezni. Főhőseink természetesen ez utóbbi sorsra jutnak. Innen aztán nincs remény kijutni, a tartozásuk közben eszement kamatokkal végtelenre rúg, és éhbérért dolgoznak, amit még így is sikerül elkölteniük fölöslegesen, tekintve, hogy egyikük sem egy lángelme, és nem is állnak a lelki fejlődés túl magas fokán, bár a film szegény, naív szerencsétleneknek mutatja be őket. Aztán mégis nyílik egy kiút, csak éppen életveszélyes, hatalmas kockázattal és további kísértésével a sorsnak.

kaiji5 kaiji6

Mint sok efféle, őrült manga sztori, ezt is elkönyvelhetnénk szórakoztató bugyutaságnak, de a filmek – és talán főleg a második rész -, itt-ott sokkal komolyabb mondanivalót is tartalmaznak, az életre, felelősségre vonatkozóan. Hősünk érthető módon folyamatosan nyűglődik, hogy mire vitte (semmire), a többséget egyedül a pénz motiválja, és különféle önfeláldozó és főleg csaló karakterek bukkannak fel a filmben, az emberi természet különféle árnyoldalai. Jók a színészek is (khm, Teruyuki Kagawa), úgyhogy nem bántam meg, hogy megnéztem, de ne vegyük túl komolyan se. Trailer.

Kategória: FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.