Dororo

DororoDororo (2007) japán horror-fantasy. Nem vagyok oda a horrorért, de az ilyen japán démonos filmeket még kibírom, mert inkább a mese a lényeg. A Dororo átlagos film, a témában elsősorban az Ashurát ajánlom. Maga a sztori egyébként érdekes, sőt, Osamu Tezuka írta az eredeti mangát, aki olyan klasszikusokért is felelős, mint pl. az Astro Boy és a Black Jack. A 60-as években anime tévésorozat is készült a történetből. Ami a zenét illeti, nem őrültem meg, és tényleg tuvai torokének van benne. :) Kicsit furcsa volt, de jól illik a sámános sztorihoz.

A főhőst, Hyakkimarut, Satoshi Tsumabuki alakította, aki elég jóképű, és az Ai to Makotoban láthattuk, Dororot pedig Kou Shibasaki, aki a Battle Royaléban tűnt fel. A rendező, Akihiko Shiota filmjei (Canary, Yomigaeri) nem túl ismertek, és 2007 óta nem is csinált újat. A látvány érdekes volt, néha sárga vagy sepia színben, ronda szörnyekkel.

dororo2A történet arról szól, hogy egy hadvezér az ellensége legyőzéséért cserébe lepaktál a démonokkal, hogy odaadja születendő fia 48 testrészét. A maradék valahogy életben marad (szív, érzékszervek és végtagok nélkül ugye), és befogadja egy sámán, aki némi frankeinsteini trükközéssel a háborúból összeszedett gyerekmaradványokkal kihoz belőle egy immáron sebezhetetlen valamit. Hyakkimaru felnővén démonvadássz lesz, hogy a szörnyek megölése által egyesével visszaszerezze testrészeit. Vándorlása során csapódik mellé Dororo, egy tolvajlány, akit a bosszú hajt. Ő egyébként az eredeti mangában még fiú volt, csak a filmben lett nő, de szerencsére nem csináltak belőle nagy romantikát. Itt jól belenézhetünk.

A filmzene is tetszett, megjelent cédén, 26 számos (fent linkeltem). A már említett, tuvai – Huun-Huur-Tu –  számon kívül főleg érdekes, shamisenes darabok vannak rajta, ketten is írták egyébként: Yutaka Fukuoka (7 dalt) és Gorō Yasukawa (17-et), plusz egyet Yukio Tanaka. Vannak szimfonikus, gitáros dalok is, japánidegen számok, amik inkább a fantaszikus történethez illenek. Persze, az Ashura OST ezt is magasan veri, de érdekes, hogy hasonló stílusúak, lehet, hogy több démonfilmet kéne néznem (illetve főleg hallgatnom). Ajánlat?

A bejegyzés kategóriája: FILM, JAPÁN
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük