Merantau

merantau

Újabb indonéz akciócsoda, illetve pont, hogy régebbi: a The Raid: Redemption készítőinek előző remeke a Merantau (2009). A rendező tehát itt is Gareth Evans, főszerepben pedig a silat harcművész, Iko Uwais. További szereplők: Sisca Jessica, Alex Abbad, Mads Koudal, Laurent Buson, Yayan Ruhian.

meran4 meran1

Merantau egy nyugat-szumátrai, népi tradíció, amikor is a felnőtté válást vándorlással, másik szigetre utazással szerzett tapasztalatokkal próbálják elérni. Így aztán a silat harcművészet mestere, a fiatal Yuda is Jakartába utazik, hogy ott boldoguljon, mint oktató. A megadott címen azonban egy lebontott házat talál (illetve pont, hogy nem találja), és a telefont sem veszi fel senki.

Meglát viszont egy táncoslányt, akit épp a bártulajdonos zaklat, és azonnal verekedésbe is keveredik. Később pont ennek a magára hagyott, fiatal lánynak az öccse fut el a pénztárcájával, így a kapcsolatot szorosabbra fonják, és hamarosan még több zűrös, éjszakai alakkal kell verekedni. Két bekattant, külföldi pénzesember is a képbe kerül, akik elrabolt lányokat gyűjtenek, hogy jó sok vérfolyás után a film végén megmutathassák harcművészeti tudásukat ők is.

meran3 meran2

A történet valamiért Tony Jaa filmjeire emlékeztet: a naív, ártatlan harcművész a városba megy, ahol bűnözőkkel kell bunyóznia. Elég egyszerű sztori, de látványossága és hiteles verekedései révén tényleg egy lapon említhetjük az Ong Bakkal. Sőt, talán még komolyabb is nála. Ráadásul igen érdekes ez az indonéz harci stílus is, változatosságot jelent a sok mese-kungfu után. Lőfegyverek nem nagyon vannak a filmben, de elég erőszakos így is.

A sztori, a karakterek és a színészek néhol súrolják a B-kategóriát, de maga a film meglepően igényes, jó a rendezés, és szép színes (agyonszaturált) minden. Az akciójelenetek a lényeg, de például a filmzene is kimondottan kellemes volt. Aki látta a The Raid-et, az tudja, mire számítson, aki nem, az meg nézze meg mindkettőt. :)

(felirat)

Kategória: FILM | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.