The Grandmaster

GM_layout_002_chi_Final_pathed

Kínai-hongkongi dráma, 2013, írta, rendezte Wong Kar-wai. Főszereplők: Tony Leung, Zhang Ziyi, Chang Chen, Zhao Benshan, Song Hye-kyo, Wang Qingxiang. Zene: Shigeru Umebayashi és Nathaniel Méchaly. Operatőr: Philippe Le Sourd.

grandmaster5

Le kéne szoknom róla, hogy a rendező neve miatt nézek meg egy filmet. Bár Wong Kar-wait imádtam a 90-es évek közepén készült alkotásai (Chungking Express, Fallen Angels) és a korábbiak miatt, az azt követőek (pl. 2046) nézhetetlenül unalmasak voltak, amit ez az új film képes volt még űberelni. Persze, sokan lesznek, akik már csak a név, vagy a vélt vagy valós művészkedés, a lassított felvételek, repülő vízcseppek meg hasonlók miatt nagyra tartják, szerintem mint film tragédia. Ha nem tudnám, hogy Ip Man életéről szól, sosem jövök rá, mert a már megismert történetből szinte semmi nincs benne, de tájékoztatást azért kapunk bőven, mert a narrátor – részint a főszereplő – végigdumálja az egész két órát, amiből egyébként még lehet, hogy négyórás, rendezői változat is lesz, attól mentsen meg az ég.

grandmaster2 grandmaster1

A Wing Chun kungfu alapítója, Bruce Lee mestere, Ip Man életét bemutató történet a főhős 40-éves korában kezdődik, Foshanban, az 1930-as években, amikor is a korábbi idill rövid bemutatása után sokkal rosszabbra fordul minden. Közben néha verekednek lassítva, de mindenképp szétbontva a berendezést. A „betépve képzelem el” sztorivezetést még elfogadhatnánk, ha esetleg a korábban megszokott, Christopher Doyle-i vizualitás adódna mellé, de ez a félig cgi vízcsepp-fesztivál inkább illik mondjuk a Storm Ridersbe.

grandmaster3 grandmaster4

Tonyhoz szerintem egyátalán nem passzol a szerep, és azért egy ilyen történethez legalább valami amatőr harcművész sem ártott volna, Ziyi sokkal jobban játszott. A japán inváziót viszont, ami a nemzeti érzelmű kínai filmművészet egyik kedvenc topikja, szinte átugrották, és később elég gyorsan telnek az évtizedek is – hőseink természetesen nem öregszenek közben – míg a Hongkongban rekedt, idős mester tanításba nem kezd, de ebből sem mutatnak semmit. Kapunk ellenben mindenféle zavaros, de nagyon komoly harcművészeti és életfilozófiát.

verekedések inkább wuxiába illő, irreális mutatványok, de semmi új nincs bennük. Néhány jelenet, beállítás azért szép, szuper videoklipet lehetett volna csinálni belőle, ha csak 10-20 perces. Az abszurd sztori, a lassú, hosszú végigdumálás, az erőltetettség viszont értékelhetetlenné tette számomra a filmet. Aki más véleményen van, kommentben ossza meg az élményeit! :)

Kategória: FILM, KÍNAI | A közvetlen link.

Eddig 8 hozzászólás érkezett

 1. YEZy szerint:

  Nem lenne ez rossz, ha nem úgy adnák elő, mint Ip Man film. :) A Donnie féle változatok után helyenként feltört belőlem a „hát ez meg mi a fene?” érzés, miközben néztem. A történet vezetése ugyanolyan kaotikus és követhetetlen, mint az Ashes of Time-ban volt (ugrálnak össze-vissza az idősíkokban totál értelmetlenül), a bunyókból meg azok tetszettek inkább, amikben Zhang Ziyi is benne volt. Chang Chen karaktere szintén a totál kidolgozatlan szálak egyike volt, ha csak ennyit szerepelt és gyakorlatilag semmi köze nem volt a többiekhez, akkor minek rakták bele egyáltalán? Szóval szép volt, meg jó volt, már ahol, csak nem az, mint aminek lennie kellene.

 2. asiafan szerint:

  Hát igen, akit Ip Man érdekel, annak mindenképp a Donniesat ajánlom.

 3. kbalazs szerint:

  Tegnap néztem meg ezt a filmet és teljes mértékben egyetértek a rendezővel és ezzel a filmjével kapcsolatban írtakkal.

  Szerencsére készült sokkal jobb (és e mellett nem utolsó sorban emberibb és reálisabb) film Ip Man életéről, ilyen az általam ma látott Ip Man: The Final Fight Herman Yautól: http://en.wikipedia.org/wiki/Ip_Man:_The_Final_Fight

 4. asiafan szerint:

  Igen, ezt sokan dícsérik. A Donnie Yenesek is megvoltak?
  És ez a The Legend Is Born folytatása egyébként?

 5. kbalazs szerint:

  Én is azt olvastam, hogy a folytatása, de nem láttam még a The legend is bornt (tudom, hogy fordítva kellett volna megnézni, de előbb jutottam hozzá a The final fighthoz).
  A Donne Yeneseket is láttam anno, ahogy te is írsz erről, nekem is sok volt a nacionalista felhang.

 6. diligo7 szerint:

  A film 10/10-es ti meg kezdjetek el vmi belső v. külső stílust gyakorolni.., a posztíróval együtt..
  „…A verekedések..” , „…mindenféle zavaros, de nagyon komoly harcművészeti és életfilozófiát.”

 7. asiafan szerint:

  A kommented alapján neked is lenne mit tanulnod.. de ha tetszett a film, az nem baj.

 8. diligo7 szerint:

  Folyamatosan azon vagyok járom az utam és tanulok.
  („Aki nem magát fejezi ki, az nem szabad.” Bruce Lee: Tao of Jeet Kune Do)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük