Tsurugidake: Ten no ki

poszter

Mt. Tsurugidake – aka “The Summit: A Chronicle Of Stones to Serenity” (2009, Japán). Geodéta hegymászófilmJirô Nitta regénye alapján rendezte: Daisaku Kimura. Főszereplők: Tadanobu Asano, Ryuhei Matsuda, Teruyuki Kagawa, Yukijiro Hotaru, Aoi Miyazaki. Zene: Shinichiro Ikebe.

Teruyuki Kagawa-sorozatunk következő darabja egy viszonylag ismeretlen film, pedig tele van neves színészekkel, és egy sor díjat is nyert. A Japán Akadémia kitüntetései közül 11 nevezésből hatot zsebelt be a film (köztük a legjobb filmzene, rendező és mellékszereplő díját, utóbbit Kagawa). Meg még négyet máshol. 

uzsi felhőtenger

hó konkurencia

Mivel én is másztam már hegyet teodolittal, így duplán kedves nekem a film. Igaz, én csak a Gellért-hegyet. :) Bezzeg a Tsurugidake (剱岳) avagy Mt. Tsurugi 2999 méter magas. Toyama Prefektúrában, Japán közép-nyugati részén található. Nemcsak magas, hanem elég életveszélyes is. A történet első modernkori megmászásáról szól, 1907-ben. A regény írója, Jirō Nitta egyébként meteorológus volt, szinte mindig hegyekről írt, és már több művét megfilmesítették. Az 1977-es Hakkodasan címűnek pl. szintén a fenti film rendezője, Daisuke Kimura volt az operatőre.

meredek sziklás

A háborúk és a nemzetvédelem ürügyén pontosítani kell a japán térképeket, és egy fontos mérőpontra lenne szükség az eddig feltérképezetlen és megmászatlan hegycsúcson. Ennél azonban még fontosabb, hogy növeljék vele a hadsereg presztizsét is, a fiatal, japán hegymászóklubbal szemben. A kirendelt civil földmérőt (Asano) az utóbbi versengés kicsit sem érdekli, de a térképekért odavan, meg egyébként is ráparancsoltak, így útnak indul, és egy helybéli vezetőre (Kagawa) bízza a sorsát. Még néhány kísérőjük akad, és aztán oda-vissza másznak a hegy különféle szakaszai közt, sziklás, lavinás nehezítéssel.

mér háromszögel

gleccser felfelé

A hegymászóklubos versengés ugyan a fantázia műve, ám a történet nagy része, a főhős, Shibasaki Yoshitaro személye, és a hegy geodéziai célú megmászása mind valós alapokon nyugszik. Ahogy a vége-fordulat is, amit nem árulhatok el. A film annak ellenére izgalmas és szórakoztató, hogy nagy részében apró emberek vonulnak a havas hegygerincen, a nagy semmiben felfelé – tériszonyosoknak nem ajánlom -, vagy viharban kuporognak a sátor alatt. Bár jól illet hozzá, Vivaldi Négy évszakját sikerült megunnom, ellenben a látvány, a különféle tájak nagyon szépek voltak, ahogy az ilyen magasságból lenni szokott. Trailer:

(A történetben ill. a valóságban egy évig is eltartott a hegy ostroma a 60 kilós műszerekkel.. Érdekes volt látni, amikor a trailert kerestem, hogy tele van a youtube a hegy mai túrázóinak videóival, akik egy nap alatt megjárják. A modern kor vívmányai ellenére azonban a jó száz éve történt mérés – a hegy magasságát illetően –  kevesebb, mint egy méterrel tért el csak a mai, GPS-es adatoktól.)

DVD-n itt vagy emitt kapható (angol felirat nélkül). A film készítéséről – melynek során pl. sziklák omlottak a hangmérnökre – Tsurugidake: Satsuei no Ki címmel készült egy kétórás dokumentumfilm is, Osawa Yoshinori rendezésében.

Kategória: FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.