Nindzsa filmhét!

A nindzsák földjén – a japán nindzsafilm klasszikusai

shinobi_filmfest

Japán Filmhét a Toldi moziban (Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38) május 6-12, minden nap 18 órától, a Japán Alapítvány rendezésében. Téma a nindzsák, a hol hősként, hol kegyetlen bérgyilkosként megjelenő, rejtélyes harcosok,  ahogy a japán (film)kultúrában szerepelnek.

A válogatásban olyan klasszikusok is láthatóak, mint a Shinobi no mono (Orgyilkosok csapata) első és második része vagy a Sanada funroku (A Sanada klán kalandjai), de újabb alkotások, pl. egy animációs film (Cyborg 009) is vetítésre kerül. A filmeket eredeti nyelven, angol felirattal, igény szerint magyar alámondással vetítik. A belépés ingyenes! Program:

2013 május 6 18:00

shinobicOrgyilkosok csapata  – Band of Assassins (Shinobi no mono), 1962. R: Yamamoto Satsuo

A film, amelyet a japán nindzsafilm elsőszámú alapműveként tartanak számon. A hadakozó fejedelemségek korának káoszában játszódó, szerelemmel, árulással és véres gyilkosságokkal fűszerezett történet szinte minden sablont felvonultat, ami azóta a nindzsatörténetek elengedhetetlen része lett, A film korabeli elsöprő sikere hasonló témájú filmek egész áradatát indította el.

2013 május 7 18:00

sanada2csA Sanada klán kalandjai – Brave Records of the Sanada Clan (Sanada fuun roku), 1963. R: Kato Tai

Kato Tai alkotása a korabeli népszerű regények legendás nindzsacsapatát, Sanada Yukimura hadúr segítőit mutatja be szokatlan fényben – a film zenés betéteket sem nélkülözve és szokatlan elemek felhasználásától sem idegenkedve a korabeli ifjúsági ellenkultúra tükrében vezeti elő a véres japán középkor csatározásait és a Sarutobi Sasukéhoz hasonló klasszikus hősöket.

2013 május 8 18:00

returncsAz orgyilkosok csapata visszatér – Return of the Band of Assassins (Zoku – Shinobi no mono), 1963. R: Yamamoto Satsuo

Az Orgyilkosok csapata első folytatását még hat epizód követte. A filmben viszontláthatjuk Ichikawa Raizót a békés életből a háborús öldöklésbe visszakényszerített főhős, Goemon szerepében. Roald Dahl angol író saját elbeszélése szerint egyszer látta a filmet, és ezt az élményt felhasználta a Csak kétszer élsz c. James Bond-film forgatókönyvének írásakor.

2013 május 9 18:00

yukinojocsYukinojo – A kabuki-színész bosszúja (Yukinojo henge), 1963. R: Ichikawa Kon

A legendás rendező, Ichikawa Kon (Burmai hárfa) rendezte film klasszikus bosszútörténet, melynek főhőse, a kabuki-darabokban női szerepeket játszó Yukinojo változatos eszközökkel vesz elégtételt a valaha családját tönkretevő alantas kiskirályokon.

2013 május 10 18:00

kazenocsA vándorló szamuráj – Samurai Vagabond (Kaze no bushi), 1964. R: Kato Tai

A klasszikus kalandfilmes történetben a magányos harcos Shinzo Nabari feladatául egy rejtőzködő hercegnő felkutatását és védelmét szabják ki: a nemes hölgy a kulcs Kishu tartomány uralmához, így több ellenséges csoport is a vesztére tör. A véres harcokkal és árulással terhes helyzetet végképp megbonyolítja, hogy a harcos és a hercegnő között szerelem szövődik…

2013 május 11 18:00

samuraispy65Szamuráj kém – Samurai Spy (Ibun Sarutobi Sasuke), 1965. R: Shinoda Masahiro

A Sanada klán kalandjaihoz hasonlóan ez a történet is Sarutobi Sasuke és nindzsatársai kalandjait mutatja be – ezúttal nagyobb hangsúlyt helyezve a politikai játszmákra és a harcoló oldalak alkalmazásában álló kémek küzdelmeire. A rendező Shinoda masahiro a klasszikus témát a japán filmben újonnan megjelenő Új Hullám stílusjegyeivel erősen stilizált, gondosan megszerkesztett képekkel beszéli el, különös hangsúlyt fektetve arra is, hogy hanghatások szervesen beépüljenek a film textúrájába.

2013 május 12 18:00

cyborg009Cyborg 009: Cho ginga densetsu, 1980. R: Akehi Masayuki

Az izgalmas rajzfilm a mára legendássá vált manga és a sci-fi TV-sorozatok alkotója, Ishinomori Shotaro klasszikus képregénysorozatát dolgozza fel, melyet a műfaj történetében az első szupercsapat-történetként tartanak számon. A Cyborg 009 különleges képességekkel felruházott szereplői íly módon az korábbi, szamurájkori történetek emberfeletti képességekkel bíró hőseinek egyenes ági leszármazottjának tekinthetők, immár futurisztikus környezetbe helyezve a soha el nem évülő hősies erényeket.

Kategória: JAPÁN, MŰSOR | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük