Mandarinréce

yuanyangMég karácsonyra kaptam egy tajvani barátomtól a fenti karkötőt, kacsák és lótuszvirágok vannak rajta, ez utóbbiakról ejtenék pár szót. A Mandarin duck kínaiul yuan yang (鸳鸯), egy közepes méretű, ázsiai díszmadár, szerencsére nem szerepel a helyi étlapokon. Csak kígyók, baglyok és más, kisebb ragadozók eszik. Ennek ellenére sikerült veszélyezetett fajjá tennünk őket is, pedig régen igen elterjedtek voltak, ma már csak pár ezer van Kínában, valamivel több Japánban, és mivel elég szépek, állatkertben is gyakoriak. A csinosabbik a hím.

mandarinkacsaNevükben a yuan (鴛) és yang (鴦) a hímet és a nőstényt jelzik. Látványosságukon túl jelentős kulturális szerepük is van. Ezt annak köszönhetik, hogy a párok – más kacsákkal szemben – életük végéig együtt maradnak, együtt nevelik utódaikat is, így a tartós párkapcsolat szimbólumává váltak, és elengedhetetlen kellékei a kínai esküvőnek. A szerelmespárokra pedig azt mondják, hogy “vízben játszó mandarinkacsák” (鸳鸯戏水). A képeken gyakran lótuszvirágot és lótuszgyümölcsöt tartanak a csőrükben, ezzel a gyermekáldásra utalva. Mandarinkacsás függöny és takaró jár a nászágy mellé, és a kacsás párna is gyakori nászajándék.

hirowhige-duckHongkongban ezen túl a két fél eltérősége miatt az össze nem illő, furcsa párok jelképei is. Így nevezték el yuanyangnak pl. a kávé+tea italt, ami 30% rész kávét és 70% tejes teát tartalmaz, meg nem tudnám inni. Van yuan-yang fried rice is, ennél kétféle, eltérő színű szószt tesznek a sült rízsre.

Mivel egy részük dél-Japánban telel (költözőmadárként), így ott is ismertek a régi idők óta. Nevük oshidori (オシドリ, a kínai jelek olvasatából), és itt is mondják szerelmespárokra, hogy 鴛鴦夫婦 (oshidori fufu). Van róluk népmese, sok vers, festmény, nó és kabuki színházi darab. A híres fametszetkészítő Utagawa Hiroshige is gyakran ábrázolta őket.

Magyarországon a veszprémi állatkertben találhatók mandarinrécék.

Kategória: JAPÁN, KÍNAI | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.