Miniatűr melonpan

Nem annyira jó, elég száraz és fullasztó, de aranyos, és érdekes a téma. Ugyanis amikor először vettem (igazi) melon pant (メロンパン meronpan, „dinnye kenyér”), akkor azt vártam, hogy dinnyés legyen. Ehhez képest rá kellett jönnöm, hogy a nevét a kinézetéről kapta. A tetején keményebb, töredezett sütikéreggel rendelkező péksüteményféleség ugyanis a sárgadinnyére emlékezteti a japánokat (más ázsiai országokban és Latin-Amerikában is eszik). A honkongiak „pineapple bun„-ja (ananász zsemle) is hasonló, és az sem az ízéről kapta a nevét. Gyakran valamiféle krémmel is megtöltik, a fenti banános. Az igazi melonpanok nagyobb zsemleméretűek, és szintén elég fullasztóak, amit végül is sikerült átültetni a dobókocka méretűbe is. Olyan 15-20 db. volt a dobozban, a Bourbon gyártja.

Melon pan recept és egy videó:

Hozzávalók a fenti videóhoz, 5 darab lesz belőle:

Külső sütitészta: 25g (sótlan) vaj, 35g cukor, 25g felvert tojás, 80g sütemény liszt, 1/4 ek. sütőpor. Plusz itt is még némi liszt szórni.

Főtészta: 140g kenyérliszt, 25g cukor, 1/3 ek. só, 5g zsírmentes tejpor, 3g (kis evőkanál) instant élesztő, 1 ek. felvert tojás, 70ml meleg víz, 15g vaj.

Először a külső sütitészta készül: az öszetevők elkeverése után egy órát a hűtőbe tesszük a fóliába csomagolt tésztát. Ezután az fő rész jön, amit gyúrás után 40 percig melegben kell hagyni állni, hogy dagadjon. Miután másfélszeresére nőtt, lisztes ujjal szúrjunk bele lyukat, és ha gyorsan eltűnik a lyuk, akkor még hagyjuk állni. Ha jó, lisztes lapon gyúrjunk belőle hengert, vágjuk öt részre, majd csináljunk belőlük gömböt. Tegyük őket lisztes tepsire 20 percet pihenni szobahőmérsékleten letakarva. Vegyük elő közben a sütitésztát, osszuk el ötfelé, és gyúrjuk őket körlapokká. Ezt is lisztes tepsire tegyük, és a hűtőben tároljuk letakarva, amíg a másik tészta felett is lejár az idő. Végül fedjük be a gömböket a körlapokkal, majd az aljánál fogva mártsuk cukorba. Fordítsuk vissza (sütis lap a teteje), vágjunk bele rombuszokat, majd pedig sütőlapra helyezve a tepsiben újabb 40 percig kelesszük melegben. Ekkorra már jól megnőttek, végül süssük előmelegített sütőben (170 fokon) 12 percig.

Kategória: Gasztro, JAPÁN | A közvetlen link.

Eddig 4 hozzászólás érkezett

  1. Deák Virág szerint:

    Én nem bízok az ilyen zacskós kajákban!

  2. asiafan szerint:

    @Deák Virág a fenti egy dobozos keksz, alatta pedig egy sütirecept van.

  3. Deák Virág szerint:

    látom :)

  4. Kriszta szerint:

    Ennyi macerát öt sütiért! :D De nagyon guszta, pont nekem való, lehet, mégis kipróbálom.
    Köszi! :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük