Masquerade

Gwanghae (2012), koreai, történelmi dráma. Rendező: Choo Chang-min. Főszereplők: Lee Byung-hun (JSA, A Bittersweet Life), Ryoo Seung-ryong, Han Hyo-joo. A film jelenleg a harmadik legnézettebb, korei film hazájában, a 49. Grand Bell Awards-on 15 díjat nyert.

Gwanghae 17. századi király, akit később megfosztottak a trónjától, de egyébként sok reformot hozott, próbált a kínai Ming dinasztia és a Manchuk közt egyensúlyozni, hogy elkerüljék a háborút, és a könyvkiadást is támogatta. Életének egy dokumentálatlan két hetét próbálja meg a film bemutatni, fiktív alapon. Trailer.

A király folyamatosan veszélyben volt, a palota tele árulókkal és merénylőkkel, ezért hasonmást próbáltak neki keresni. Ez sikerült is, de végül mégiscsak megmérgezték a királyt (nem tudni, felépül-e), így a falusi komédiásnak hosszabb időre kellett beugrani a szerepébe.

Először azt hittem, valami koreai Kagemusha lesz a film, de Mark Twaintől a Koldus és királyfi is felmerülhet a sztori kapcsán, ám végül kialakult a helyzetből az egyéni történet. A hamis király eleinte csak báb, de aztán belejön az uralkodásba, a zűrös, palotai viszonyok feltérképezésébe, és a királynőt is jobb kedvre próbálja deríteni. A történet izgalmas, szép, a kosztümök pedig, mint az ilyen filmeknél megszokhattuk, szintén látványosak. A zene, a hangulat, a rendezés is színvonalas, ahogy a színészi játék is. Annyira nem nagy szám, mint a box office suggalja, de érdemes megnézni, mert jó film.

Kategória: FILM, KOREA | A közvetlen link.

Eddig 3 hozzászólás érkezett

  1. Viveca szerint:

    A leírásodból nekem a Dave című film jutott eszembe :)

  2. asiafan szerint:

    [Viveca] tényleg!

  3. katka50 szerint:

    Az elején nekem még még Shakespeare is eszembe jutott a hamis király színészkedése kapcsán. Később azonban annyira magával ragadott a látványvilág és a színészek alakítása, hogy elfeledkeztem róla és elbűvölve néztem a filmet. Nem különösebben nagy a mondanivalója, de minden megvan benne, ami a kikapcsolódáshoz kell.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük