Mochi ice cream

Először a fenti képen is látható, éttermi kiszerelésben találkoztam a mocsi-fagyival, de nem volt olyan nagy hatással rám, mivel nehézkes volt a ragadós burokból kanállal kifejteni a kemény mangófagyit. Aztán tegnap beszereztünk egy mélyhűtős, bolti dobozzal, és útközben, kézzel, harapva már nagyon tuti volt, ez éppen epres.

A mocsi (餅) a japán konyha alapvető eleme, a ragacsos rízsből készült paszta, mindenfélére használják. Ám ezúttal visszafelé működött a termék-továbbfejlesztés, és Amerikában csináltak belőle fagyiburkot. Egy kaliforniai, 1910-ben nyílt, japán, családi pékség harmadik generációs tulajdonosa, Frances Hashimoto találta fel, férje ötlete nyomán. Kitalálni persze, nem volt nehéz, hasonló termékkel a japán Lotte is próbálkozott, egy rízskeményítős verzióval 1981-ben, a megvalósítás már nehezebb volt, hogy mindkét alkotóelem megfelelő mód viselkedjen hűtve és fogyasztáskor. A Lotte ma Yukimi Daifuku néven árul mochi fagyit (a daifuku mindenféle édes krémmel töltött mocsi, tradícionális édesség).

Hogy mennyire egyszerű elkészíteni, nem tudom, maga a recept végül is annyi, hogy tegyünk fagyit mocsiba. A fent említett, Mikawaya cég epres, kávés, mangós, zöldteás, csoki, vanília, red bean ízesítésű fagyikat árul, ezek jól is passzolnak a mocsihoz. Már több cég is a nyomukba lépett, a képen látható pl. a szintén amerikai-japán maeda-en terméke, epres, és nagyon finom.

Kategória: Gasztro, JAPÁN | A közvetlen link.

Eddig 2 hozzászólás érkezett

  1. harpo szerint:

    A mocsit én is nagyon szeretem, ettem már több félét és különböző méretekben. Itthon sajnos csak két helyen lehet beszerezni, a Black Ichigo-ban (www.blackichigo.com) és a Koreai és Japán élelmiszerboltban, ami fent van a II. kerületi Kapy úton.

  2. asiafan szerint:

    [harpo] házilag is lehet csinálni, de nem könnyű..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük