Rurouni Kenshin OST

Muszáj újra említést tennem a Rurouni Kenshin zenéjéről, mert még azóta is hallgatom. Ahogy már írtam, pont olyan, mint ami egy kardozós filmhez való, romantikus, egyedi, akciódús, lírai dalokkal, magával ragadó hangulattal. Megjelent CD-n is, Naoki Sato komponálta. Először a Black Belt filmzenéjét ismertem meg tőle, aztán a Sword of the Strangerhez írtat is hallottam, tetszettek, de a mostani a tuti.

A film rendezőjével, Keishi Otomoval is voltak már korábban közös munkái, pl. a Ryomaden c. történelmi dorama során, vagy a The Volture-ben. Az 1970-es születésű zeneszerző sok animesorozathoz is írt zenét, de legsikeresebb műve talán az Always Sanchōme no Yūhi (Always: Sunset on Third Street) c. filmhez készült zene, amellyel 2005-ben elnyerte a Japanese Academy Awards díját.

A lemez szerintem tökéletes elegye a modern, pörgős, rockos ritmusoknak, filmzenéhez illő, klasszikus zenei, hegedűszólós részeknek és a japán, tradícionális zenei hatásoknak. A két abszolút kedvenc dalom, melyben ugyanaz a hidegrázós téma hallható a Hiten és a Seiseiruten – Shin jidai he. A vonósokkal, finom férfikórussal epikus himnusszá komponált alapzene már magában is hat, a Hiten verzióban erre még rockos gitáralappal is rásegítenek, de a női vokál teszi fel a koronát mindkettőre. Nem is akármilyen: a Dead Can Dance énekese, Lisa Gerrard kölcsönözte hozzá a hangját. Egyébként ilyen is volt már, a fent említett Ryomaden soundtrackjén is hallható volt, a stílusuk is hasonló egy kicsit..

A lemezen egy órányi zene, 18 dal található, és a többit is érdemes hallgatni, vannak benne elég szép pengetős, fúvós, hegedű szólók is. A Kenka Jouto c. dalban pedig pergő shamisen. De ugyanolyan jó hallgatni a merengős, szimfonikus darabokat is.

(Ez pedig a film theme songja: One OK Rock: The Beginning. Az énekes a filmben játszó Sato Ken haverja. A félig angol nyelvű, kommersz rockdal a fentiek fényében említésre sem méltó, de azért a téma miatt ideírjuk.)

A bejegyzés kategóriája: JAPÁN, ZENE
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük