iAsiafan 2.

Az első részben főleg az ipaden, iphone-on használható, keleti nyelvi szótárakról volt szó, most pedig további alkalmazásokkal kapcsolatos tapasztalataimat osztom meg.

1. Japántanulás

JLPT Study

Rengeteg (angol nyelvű) app létezik erre a célra, de nálam csak egy pár maradt meg, a kedvencem a fent látható JLPT Study program, amely pont arra – is – jó, amit a neve jelez: hogy a JLPT japán nyelvvizsgára készüljünk vele. Az ottani szintek szerint vannak csoportosítva a szavak és a kanjik (kb. 2000), és egy könnyen használható, egyszerű kvíz a program. Bármikor elővehetjük, buszon, sorbanállás közben, hogy leteszteljük a tudásunk. Van belőle ingyenes verzió Level 5 kezdőkészlettel, de szerintem megérte a teljes verziót a $3.99. Kanjitanulásra kismillió app van, még egy párat kipróbáltam.. Pl. a már említett imiwa? szótárban is vannak használható kanji listák.

A Lima Sky “Kanji” nevű appja az egyszerűbben közül való, első képünkön. Ebben is kb. 2000 kanji van, 4000 példamondattal, viszont még a régi rendszerben, 4 JLPT szint szerint csoportosítva. Amolyan flashcard program, a bemutatott írásjelet magunknak kell kitalálni, és ha rábökünk, megmutatja a megoldást, és kipipálhatjuk, ha megtanultuk, viszont a program nem tud lecsekkolni. A ShinKanji valamivel komolyabb gyűjtemény, van belőle lite verzió ingyen, a full verzio 7 dollár (x euró?), és sok, 6300+ kanjit tartalmaz, példákkal, s többnyire írási sorrend animációval. A free verzióban reklámbanner is van, és az appon belül lehet még megvenni extra funkciókat, mint pl. különféle keresési lehetőséget. Engem nem győztek meg.

Hasznosabbnak tűnik a Japanese My Way app, amit valami akcióban szerezhettem meg, mert amúgy $7.99. Ez akár szótárnak is elmegy, mert lehet keresni a szavak közt, és a kanji kártyáknál meg van animáció és kvíz. Rengeteg példamondat is van, amire ráklikkelve megnézhetjük az egyes szavak adatlapját. És különféle készletek vannak a tanuláshoz, pl. a Basic Kanji vagy a Genki könyv leckéi alapján. A kártyákat megfordítva a megoldás alatt bejelölhetjük, hogy jó volt-e a válaszunk, és így követhetjük a haladásunk. Többféle játék van, szó vagy jelentés kitalálás vagy írás. Utóbbinál pl. azt figyeli, helyes irányban, sorrendben rajzoljuk-e meg az ujjunkkal a karaktert, és százalékkal pontozza.

Még szórakoztatóbbnak találtam a Kanji OK nevű kvízjátékot (by Docodemo, ami ugyan nem ilyen jól rendszerezett gyűjtemény, ez inkább a tudásunk ellenőrzésére való. Előnye azonban, hogy nem csak önmagukban, hanem szövegkörnyezetbe ágyazva kell megtalálnunk a megfelelő helyre rakandó kanjit. Öt nehézségi szinten játszhatunk 10 menetet, ami egy-egy mondat, ezeknek megleshetjük az olvasatát és angol fordítását is. Most épp nem látom a store-ban, de ígérték, hogy frissítik a programot, ami egyébként ingyenes.

Tae Kim “Learning Japanese” programja a weben is megtalálható gyűjteményék alapszik, és az egyik legteljesebb, leghasznosabb nyelvtani összefoglaló az appstore-ban. Kezdőknek szóló ismeretektől egész haladókig van benne minden. Kitér az írási rendszerre is, vannak hangminták, videók itt-ott. Tehetünk bele könyvjelzőket, és beállíthatjuk a betűméretet, kontrasztot is. Hasznos, hogy kereshetünk is a témákba rendezett, alapos, nyelvtani összefoglalóban, amely példamondatokkal is tele van. Találunk benne még egyszerű nyelvtani feladványokat is. Ráadásul ingyenes.

dnihongo

A legtöbb programmal az a gond(om), hogy nem elég interaktívak. Már az is valami, ha jelzik, hogy jó-e a válaszunk, de viszonylag kevés a hangos app. Egy ilyen a dNihongo, ami 5 dollár, és a lite verziója, ami ingyenes, pedig reklámokat tartalmaz. Utóbbival elég szűkösen bántak, csak öt példamondat van benne, de arra épp elég, hogy bemutassa a program működését. Kapunk egy angol mondatot, amit le kell fordítani (pár másodperc után megjelenik a japán fordítása), és ezt fel kell olvasnunk. Közben pereg az idő, és a program értékeli a kiejtésünket. A programot az a nagy, japán kiadó, a Bonjinsha készítette, akik a Basic Kanji Book kötetet és sok más tankönyvet is. Ha pedig a szövegértési képességünk akarjuk próbára tenni, nézhetünk japán híradót az NHK World TV Live appban (free), ill. van NHK World Radio is.

Aki tud még, írja meg. Legközelebb a kínai appok jönnek.

A bejegyzés kategóriája: JAPÁN
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük