Sen no Rikyu

Sen no Rikyu: Honkakubô ibunDeath of a Tea Master (1989), japán történelmi dráma. Rendező: Kei Kumai. Főszereplők: Eiji Okuda, Toshirô Mifune, Go Kato, Kinnosuke Nakamura, Shinsuke Ashida. Nem össszekeverendő a Rikyu c. filmmel, amit szintén 1989-ben csináltak, és Hiroshi Teshigara rendezte, hasonló történettel, hasonló sikerrel. A Teamester halála a legjobb világításért kapott díjat a Japanese Academytől, de szinte mindenre jelölve volt. Velencében pedig a rendező, Kei Kumai Ezüst Oroszlánt nyert vele.


Zen szerzetesek már a 13. században ittak matchából, teaporból készült teát szertartásosan, de csak később terjedt el igazán a tea, és vált a teaszertartás filozófiával teli, esztétikai élménnyé, nagy részben a 16. században élt Sen no Rikyu és más, korabeli mesterek hatására. A kívülállók számára érthetetlen, unalmas, lassú szertartás a hozzáértőknek jóval több, mint egy kellemes ivászat, a szellem felfrissítésére is szolgál, és azt is megmutatja, hogyan kell élni.


A filmben Rikyu egy tanítványa, Honkakubo, próbálja meg a mester halálának körülményeit és okát kideríteni sok évvel később. Rikyu (Toshiro Mifune) a teaszertartás nagymestereként Hideyoshi Toyotomi szolgálatában állt, de egyre több nézeteltérésük akadt, mígnem 1591-ben a mesternek harakirit kellett elkövetnie. Honkakubo (Eiji Okuda) képzeletében azóta is diskurzusokat folytat vele, és rémálmaiban is megjelenik Rikyu. Közben egy ismerős kereskedővel is felemlegetik a dolgot, így a régmúlt egyes jeleneteire való visszaemlékezésekből próbálhatjuk meg összerakni, hogy mi és vajon miért történt.


A film filozófálósabb, mint a másik, ami főleg az ügy politikai hátterével foglalkozik. Lassú, de érdekes, és a teaszertartásról is világosabb képet kaphatunk belőle. Szerepet kap a filmben az ikebana is, ami a teaszertartásnak is fontos része, ugyanis a szoba ékessége a tokonoma, a falfülke, amibe a szimbolikusan elrendezett virágok mellett az évszakhoz, alkalomhoz illő falitekercset helyeztek el. Ezek és az elgondolkodtató párbeszédek a film lényegi részei, cselekményből nincs sok. A film jeleneteinek és dialógusainak teljes, angol nyelvű átirata itt található, sok magyarázattal Tim Crosstól, aki a Fukuoka Egyetem professzora. Bár az évszám nem stimmel, úgy tűnik, a mester halálának 400. évfordulójára készült mindkét film, a fenti a teaceremónia mindhárom fő iskolájának támogatását is elnyerte.

Kategória: FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük