Thermae Romae

Terumae romae (2012) japán film. Rendező: Hideki Takeuchi. Főszereplők: Hiroshi Abe, Aya Ueto, Kazuki Kitamura, Masachika Ichimura, Kai Shishido, Riki Takeuchi. A római fürdőből mai, japán onsenbe időutazó, ókori építész sztorija 2008-ban, mangaként indult, és még ma is tart, írója Mari Yamazaki. A képregény több díjat is nyert, idén pedig rövid animesorozatot is készítettek belőle, majd pedig tavasszal megjelent a film verzió. Ősszel bemutatták a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is, Udinében pedig közönségdíjat nyert.

Lucius Modestus komoly építész, aki nem tud lépést tartani korának változó igényeivel, nincsenek új ötletei. Rómában épp virágzik a fürdőkultúra, és Lucius, aki csak a víz alá merülve talál egy kis nyugalmat, egy titkos átjáróra bukkan, amivel a mai kor japán fürdőibe sodorja a víz. Innen aztán remek ötleteket lop, és visszatérvén hamar a császár kedvenc építészévé válik modern fürdőivel.Trailer.

A medencéből kádba időutazó hős történetét nyilván nem kell túl komolyan venni, bár poénosabb azért lehetett volna, azon túl, hogy közepesen szórakoztató, túl sok pozitívuma nincs Hiroshi Abe gyakran mutogatott, kidolgozott, pucér testén kívül. Remek választás volt rómainak, mivel inkább annak látszik a feje, mintsem japán, de még így is elég furcsa volt, hogy a fehér statisztákkal kevert néhány japán színész az ókori Rómában japánul beszél tógában. Plusz még a feliratot olvasni hozzá. Érdekes mód a japán jelenetekben viszont latinra váltott hősünk, amit szerencsére a felbukkanási helyein mindig épp ott tartózkodó, mangarajzolónak készülő lány egy éjszaka alatt megtanult. A japán onseneket volt még érdemes látni, a fürdőzéshez kedvet csinál a film.

Kategória: FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük