Japán csomagolás

Lassan itt a karácsony, ami nem éppen japán ünnep, de elég globális ahhoz, hogy akinek kedve van, keletiesen csomagolja be az ajándékokat, mert az szép. Csak egy-két ötletből szemezgetek, mert a témának kiterjedt irodalma van, még könyveket is írtak róla.

A Kiotói Egyezményt, amely a klímaváltozást hivatott csökkenteni, épp nemrég hosszabbították meg 2020-ig, így nem meglepő, hogy a környezetkímélés továbbra is a japánok szíve csücske. Ennek egyik jele, hogy hivatalosan is támogatják a papír helyett a textil csomagolást – bár ennek amúgy is van hagyománya – és a Környezetvédelmi Minisztérium honlapján útmutatót is közölnek a sokféle módszerről, ahogy egy négyzet alakú anyagba betekerhetünk tárgyakat. Íme:

A furoshiki a tradícionális, japán csomagolórongy, nemcsak ajándékok, hanem ruhák csomagolására, tárgyak szállítására is használatos volt, mint egyféle szatyor. A neve alapján fürdő-terítő, a közfürdők vendégeinek ruháit tették bele az Edo korban. Ma a bento dobozokat is szokás ebbe tekerni, és kibontáskor ezzel megvan a terítő az ebéd alá. Az anyaga mindenféle lehet, pl. selyem, pamut, nejlon, hagyományos mintákkal, különféle méretekben. A felhasználási lehetőségek számának csak a fantáziánk szab határt. Egy szép, kreatív textilcsomagolással a legegyszerűbb ajándékot is különlegessé tehetjük.

Persze, használhatunk papírt is, hogy egyedivé, személyesebbé tegyük az ajándékot. Itt van egy-két ötlet, a borosüveg csomagolási trükkje még akkor is érdekes lehet, ha nem tesszük épp japán kalligráfiás papírba. Pont egy ilyen bonyolultat találtam, remélem, más érti a képet.

Lefelé fordítva 5x hajtsuk be olyan 2.5 centinként, majd vissza az első hajtásig, ford. A hajtásoknál hajtsuk meg harmonikaszerűen, vagy mint egy legyezőt, és jobbra egyharmadnál csavarjuk el hátra. Nyissuk vissza, és vágjuk le ferdén a baloldalt, majd csináljuk újra a harmonikát, és rögzítsük a jobb sarkát hátul celluxszal. Tekerjük az üvegre, rögzítsük, hajtsuk be az alját, és tegyünk rá egy korongot. Hajtogassuk le a tetejét kétszer lezárandó, ragasszuk le, dobjunk rá masnit.

A papírhajtogatásnak amúgy is már saját művészete van (origami), így nem meglepő, hogy a csomagolópapír használatát is sokan tökélyre fejlesztették. De ha ehhez nincs türelmünk, feldobhatjuk a látványt egy különleges szalaggal, csomóval. Ilyen pl. a mizuhiki (水引) zsinór, ami rízspapírból van, és a fenti hurkon kívül akár szobrot is csinálhatunk belőle. Természetesen a csomózásról is írtak már könyvekett.

A fent látható csomó tulajdonképp csak egy dísz, amit rátettek a hagyományos csomóra, amivel a szokásos módon kell a csomagot bekötözni, épp csak a maradék, felemás hosszú részének hosszabb felét visszahatjuk a csomóba, és áthúzzuk, hogy ilyen hurok keletkezzen. Ezután jön a tetszőleges számú szálból font, lapos díszcsomó, amelyet ragasztóval, vagy dróttal rögzíthetünk a tetejére.

A dekoratív hurkokat aztán még tovább bonyolíthatjuk, ameddig csak tetszik…

Kategória: JAPÁN | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.