Still Walking

Still Walking (2008) japán dráma. Rendezte, írta, forgatókönyv: Hirokazu Koreeda. Főszereplők: Hiroshi Abe, Yui Natsukawa, You, Shohei Tanaka, Kirin Kiki, Yoshio Harada, Kazuya Takahasi. A film, ill. a rendező több díjat is nyert, pl. az Asian Film Awardson, és Kirin Kikit is díjazták mellékszereplőként, aki az idős anyát játszotta. Trailer.

Koraeda filmje egy fiatal felnőttként elhunyt fiú családjáról szól, akik, főleg a szülők, évek óta nem tudnak kikeveredni a gyászból, és egész életüket a múlt határozza meg, az imádott és csodált fiú. Bezzeg az öccsét semmibeveszik, a húga pedig amúgy sem számít, csak az “örökös”, aki a nyugdíjas, valaha nagy tiszteletnek örvendő, orvos apa nyomába lépett volna. Ha ki nem ment egy fiút a tengerből, akit mindezek kialakulásáért hibáztatnak. A speciális történet ellenére sok japán kommentet olvastam, hogy “mintha az én családom lenne”, és még csak japánnak sem kell lenni, hogy felismerjünk benne szomorú és tipikus hibákat.

A film az idősebb fiú halálának emlékére, évente megtartott közös, családi vacsora idején játszódik, de a karakterek egész életét, sorsát kitalálhatjuk belőle. A rendezés persze színvonalas, és a színészek is jók, még Hirosi Abe is, akit amúgy nem kedvelek túlzottan. Mint filmet, jó volt nézni, ahogy a zsúfolt lakásban tesznek-vesznek, ahogy a gyerekek reagálnak, és a sok-sok finoman bemutatott indulatot és szimbólumokat. A történet viszont nem igazán szívderítő, és nem is szolgál sok tanulsággal azon kívül, hogy – ha valakinek nem lenne egyértelmű – nem jó így élni, megoldatlan és kimondatlan problémákkal, érzésekkel, amik aztán örökre úgymaradnak.

Koraeda nem először foglalkozik a gyász témájával, 1998-as, After Life c. filmje is halottakról szólt, de míg ott a túlvilági eseményeket követhettük nyomon, ebben a filmben az ittmaradókra gyakorolt hatást mutatja be. Már 1995-ös, Maborosi c. filmjében is két, fiatal özvegy kapcsolatát ábrázolja, amelyet erősen meghatároz az elvesztett párjukkal való kapcsolatuk, és a 2001-es Distance témája is hasonló, melyben egy csoportos öngyilkosságot elkövető szekta tagjainak rokonai keresnek magyarázatot a történtekre. Úgy tűnik, régóta visszatérő téma ez a rendezőnél.

Kategória: FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük