Cup Noodles

Most, hogy 10. napja nincs áramunk (Sandy..), és tegnap 5 óra alatt értem haza a hóviharban, remek alkalomnak tűnik, hogy film helyett cup noodlest teszteljek. Bár kínait is árultak, még apokalipszis idején is be tudok sznobulni, így csak a japán Nissin termékeit próbáltam ki, ami maga “a” Cup Noodle(s), az instant tészták nescaféja, vagyis az eredeti. 1958-ban találta fel a tajvani születésű, japán Momofuku Ando, aki a Nissin cég alapítója. Az első termékük a csirkés ramenen alapszik. 1970-ben USA céget is alapítottak, az ottani és nemzetközi terjesztéshez. Ekkor jöttek rá, hogy az ázsiai stílusú, tálkás felszolgálás nem volt itt elterjedt, és a nyugatiak kedvéért tették papírpohárba (ill. hab), és nevezték el Cup O’ Noodlesnek elsőre. Japánban még most is gyakran tálkában árulják.

Az előfőzött tészta mellett zöldségek és főleg fűszer található a pohárban, ami jó hőálló is, és a jelzésig kell forró vízzel feltölteni 3 percre. Ami a Nissint illeti, nagyon meg voltam vele elégedve, bár néhány napnyi chips és halloweenról maradt csoki evés után lehet, hogy sok minden más is gourmet-nak tűnt volna, ha meleg. De tényleg, nagyon jól megpuhul a tészta, remek íze is van, nem olyan mű, mint gagyibb társai. A különböző országokban sok eltérő ízesítésűt lehet kapni, Japánban van pl. miso, curry, Amerikában cheddar sajtos, salsa, Koreában kimcsis, németeknél meg brokkolis is, de a leggyakoribb a csirke, a marha és a seafood. Van kis cup meg nagy cup, egyik sem túl sok (a nagy fél literes).

Nekem legjobban az alap csirkés jött be, abban hosszú ramentészta van és némi zöldség (pár darab zöldborsó, répareszelék), inkább csak dísznek. A csirkés-zöldséges ugyanez, csak a fűszerezésének zöldségebb íze van. Big Cupból a marhásat próbáltam, az nem jött be, kanalazható kis metéltféle van benne kevésbé meggyőző marhás-borsos fűszerezéssel, és a pohár is gyengébb. Akit ennél mélyrehatóbban érdekel a téma, látogasson el Ikedába Oszakában a Momofuku Ando Instant Ramen Múzeumba, vagy a Nissin yokohamai, másik múzeumába, ahol a látogatók saját maguknak keverhetnek egyedi ízesítésű instanttésztát. A termék sikerét jelzi, hogy dizájnját mindenféléhez felhasználták már, van kulcstartó, öngyújtú is ilyen kinézettel, usb-s párásító, és a szexipar sem feledkezett meg róla. Én azért maradok a csirkésnél. :)

Kategória: Gasztro, JAPÁN | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük