The Road Home

The Road Home (我的父亲母亲, eredeti címe Apám és anyám), 1999-es, kínai film. Rendezte Zhang Yimou. Írta: Bao Shi, saját regényéből. Fsz: Zhang Ziyi, Sun Honglei, Zhao Yulian, Li Bin,Zheng Hao. Díjak: berlini Ezüst Medve, Sundance Audience Award és még egy tucat fesztiválos elismerés.

A film egy fiatal, falusi lányról (Ziyi) szól, aki beleszeret a városból kirendelt tanárba. A történetet pedig 40 évvel később, a tanár temetésére hazaérkező fia meséli el, az újabb kroi eseményekkel keretezve.

Az idős özvegy ragaszkodik a hagyományos temetéshe, hogy az iskola újjáépítésén utolsó napjáig küzdő tanár testét gylog hozzák haza a falusiak, hogy ne felejtse el a hazavezető utat. A fiú persze, inkább traktorral menne, de aztán bemutatják az idős, egykori pár nagy szerelmét, ami egy elég ártatlan, naív, romantikus sztori. Annak ellenére is untam, hogy kint épp fák potyogtak az útra, miközben az asztal alatt, ipaden néztem a filmet. Bár a kínai beszéd megnyugtatóbb volt, mint a hurrikántól lengedező falak nyikorgása, de az érzelgős jelenetekre kevert zenei aláfestések inkább irritáltak. A táj, a fényképezés szép, de a sztori elég egyszerű.

Kategória: FILM, KÍNAI | A közvetlen link.

Eddig egy hozzászólás érkezett

  1. YEZy szerint:

    Hű de rég láttam ezt. :) Nekem tetszett annak idején, bár mivel az egyik első kínai film volt, amit végignéztem, így lehet, hogy azért. Több kollégám is látta, ők egységesen túl nyálasnak tartották, lehet, nekik volt igazuk. Vagy csak nem értették Zhang Yimou művészetét? :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük