Világzenei hangszerbolt

Vakációnak messziről sem nevezhető utazgatás miatt kevesebbet írtam mostanában, (plusz a szolgáltató is épp javítgatja magát), de már sikerült hazaérni. Többek közt érintettem Magyarországot is, így Budapesten egy undercover operation keretében lenéztem az Ethnosound világzenei hangszerboltba feltérképezni a hazai erhukereskedelem ügyét. Meg láttam japán bambuszfuvolát is.

shakuhachi

A Nemzeti Múzeum mögötti utcában (Krúdy Gy. 7.) található bolt egy kis cédéüzletnek tűnik, meg is lepett, hogy hol van a többi, nagy, hangszerekkel teli terem, amiket a honlapjukon láttam, de aztán meglett az alagsorba vezető lépcső. A fiatal, szakértő és barátságos eladók segítettek megismerkedni a bolt kínálatával, és találtam szuvenírnek való magyar hangszert is. Két, régóta ott porosodó erhujuk van egyébként, szerintem kissé túlzó áron (még a drágább, 59 ezres is meglehetősen szimpla darab), ennél jobbakat lehet kapni ebayen, bár ez nem mindenkinek opció. Plusz, ha még a magyar áfa és vám is rákerül, talán más a helyzet. Itt legalább van. Sok egyéb hangszer esetében már csak a méret miatt sem megoldás az online vásárlás. Ugyanakkor, aki már elszánja magát egy komolyabb vételre, sok pénzért, az jobban is körül akar nézni, nemcsak leugrik a boltba, hogy felkapja az első vagy egyetlen darabot…

sokszínű termékpaletta tálalás

A nagyobb választékban kapható, talán gyakrabban is keresett hangszerekkel jobbnak tűnt a helyzet, pl. rengeteg tibeti hangtál, dob, furulya és pl. több komoly, borsos áru shakuhachi is volt az üzletben. Az eladók készségesen válaszoltak a sokadik “és ez mi?” kérdésre is, a világ minden tájáról való, furábbnál furább – afrikai, indiai, kínai, közel-keleti – hangszerek sorakoztak a polcokon, sok méteres óriáskürt, mindenféle alakú pengetősök.. Látszik belőle az elhivatottság, a gyűjtőszenvedély, némelyik darabról ugyanis nehezen tudom elképzelni, hogy valaha is gazdára talál (bocs, sok sikert:). A remek kiszolgálás keretében pedig profin meg is szólaltatták a keresett hangszert, és az eladó srác zenészhez illő mód megpróbált a jobb hangú, festetlen furulyára rábeszélni a gagyibb tarka helyett, de nekem inkább a dísz volt a fontos, hogy ne sokat kelljen majd mandarinul magyarázkodnom (kőrisfa: 梣树). Szóval, klassz dolog, hogy van egy ilyen üzlet Budapesten, ahol kézbe vehető, és azonnal megvásárolható mindenféle, ritka hangszer, és az eladók is kedvesek voltak. Ha ott laknék, és lenne sok pénzem, biztos sokszor kísértésbe esnék, hogy vegyek valamit, amiről azt se tudom, micsoda. :)

A bejegyzés kategóriája: ZENE
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Eddig egy hozzászólás érkezett

  1. Wéber Katalin szerint:

    Shamisent keresek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.