Hokusai Manga

18+!
北斎漫画 (1981), angol cím: Edo Porn. Japán történelmi, életrajzi, erotikus dráma a világhírű, japán fametszet-festő Hokusai életéről. A manga szó akkoriban (18-19. sz.) még csak vázlatokat, rajzokat jelentett, nem képregényfélét. Rendezte: Kaneto Shindo (Onibaba, Hachi, The Naked Island – A kopár sziget, a rendező nemrég hunyt el). Főszereplők: Ken Ogata, Toshiyuki Nishida, Yûko Tanaka, Kanako Higuchi. A film által nyert 5 díjat mind a főhős lányát alakító Yûko Tanaka szerezte. Aki esetleg nincs képben Hokusait illetően, erről van szó:

Great_Wave_off_Kanagawa

Katsushika Hokusai (1760-1849) ukiyo-e mester a filmben főleg Tetsuzo néven fut, de különféle korszakai során több tucat művésznevet elhasznált, amiből a Hokusai maradt a legismertebb. S bár számtalan műve közül a fenti, illetve a Thirty-six Views of Mount Fuji (A Fudzsi-hegy 36 látképe), a japánok szent vulkánjáról készült képsorozata tette híressé, szintén ismert erotikus rajzairól is, sőt, sokak szerint ő találta fel a polipcsápok vs. nő műfajt, amelyet “A halász feleségének álma” című alkotásában ábrázolt. A halász felesége arról álmodott, hogy két darab, egy nagy és egy kisebb, nyolckarú polip kényezteti (a ma ismeretes tentacle porn témákkal ellentétben önként), és a film végén ezt egészen művészi módon mutatja be a rendező. Hokusai fametszete több nyugati festőt is inspirált, többek közt Picasso is elkészítette a saját változatát.

Bár aktfestés miatt több meztelen nőt is láthatunk a filmben, ennek ellenére akit a film ilyen okból érdekel, az csalódni fog, a 95%-a inkább életrajzi dráma, annak pedig átlagos. Főleg a téma miatt nem egy világrengető sztori, Hokusai és kis családja nem volt valami sikeres az életben, és a magánéletükben főleg nem, meg nem is valami jófejek. A film viszont művészi, hangulatos, érdekes képvilággal (nem feltétlen a testiség miatt), a rendező munkája és tehetsége teszi komollyá.

Tetsuzo sikertelen művészként szexképeket rajzolgat, a lányával él. A nevelőapja kitagadta, amiért festő lett, de azért visszajár hozzá pénzt kunyerálni. Az attitűdje ehhez képest nem valami szerény, a legjobb barátaival is bunkó, bár ők is megérnek egy misét. Az életük akkor zavarodik össze, amikor egy borderline-gyanús, rejtélyes szépség elkezd csábítgatni, de nem adja magát, el-eltűnk, de közben az őrületbe kergeti a férfiakat, és közben még egy rendes tusrajz sem sikerül róla, noha kifeküdt pucéran. Tetsuzo (Hokusai) később bánatában a Fujihoz utazik, ahol megrajzolja főművét, majd mindenféle sztárallűrökkel turnézik, rízsszemre meg óriáslepedőre fest, és népszerűsége ellenre továbbra is csóró. 87 éves korában látjuk ezután, továbbra is a lányával él, és a rejtélyes nő után vágyakozik.. Sikerül-e végre lerajzolnia? Trailer.

Kategória: FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Eddig 2 hozzászólás érkezett

  1. harpokrat szerint:

    Én láttam kétszer, itthon a Japán Filmklub vetítette már többször is, Erotikus képregény címmel. Szerintem a 18+ túlzás, nem emlékszem, hogy olyan vad meztelenkedés lett volna benne. Az említett Fuji-rajzsorozata pedig látható volt kb. 2006 táján a Nemzeti Galériában. Én őrzöm róla a katalógust. Nagyon szépek a képei. :)

  2. asiafan szerint:

    Igaz, 16-os karikával láttam vhol, meg aztán manapság… A címet ezek szerint már kapásból félrefordították.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.