Train Man

Densha Otoko (2005), japán. Rendező: Shosuke Murakami. Fsz: Takayuki Yamada, Miki Nakatani. Forgatókönyv: Arisa Kaneko. A vonatos ember sztorijából sokminden készült, több manga, tv-sorozat, könyv is, de talán a film sikere tette igazán népszerűvé a történetet. Ennek valós (?) alapja egy internetes fórumsztori, amelyben egy férfi első randijáról mesél, ill. ehhez kap tanácsokat, bíztatást az online közösségtől. Train Man története 2004 márciusában indult el a japán 2channel fórumon.

Főhősünk otaku (olyan visszahúzódó, és sokszor nulla önbizalommal rendelkező egyén, aki rá van kattanva valamire, pl. manga vagy videójáték..). Egy nap a vonaton védelmébe vett, a maga esetlen módján, egy fiatal nőt, akit több más utassal együtt egy részeg férfi zaklatni kezdett. A nő elkérte a címét, hogy köszönetet nyilvánítson, és egy drága, Hermes márkájú teáskészletet küldött, amit a netezők érdeklődése jelének tulajdonítottak, és rábeszélték Train_mant, hogy hívja el “Hermest” vacsorázni, köszönetül a csészékért. Még jó, hogy Japánban végtelenig lehet játszani az adok-kapokot… Innentől aztán a netizenek segítettek inget választani stb.

A fő helyszín Akihabara (Tokió), ahova sok otaku jár. A történet valóságosságát a végén meg-megkérdőjelezték páran, vannak kevésbé stabil részei, talán kiszínezték kicsit, sosem tudjuk meg. Az eredetileg anoním poszter kilétére azóta sem derült fény. A netes társalgás 57 napig tartott, és ezalatt közel 30 ezer beírás született hozzá (kommentekkel), ennek egy részéből szerkesztették meg aztán a könyvet.

A főhőst elég jól alakítja Takayuki Yamada, a rendező pedig megpróbálta az internetes csetelést alámondott feliratok, képernyők segítségével valahogy belegyúrni a filmbe, meg lehet szokni, és végül is érdekes az egész. A női szereplő viselkedése, reakciója már furcsább, hihetetlenebb. Egyfajta megértő, anyáskodó szerepet vesz fel a szerencsétlen, töketlen otakuval szemben, akinek a bénázása elvileg nagyon emberi, szeretnivaló, cuki és megható – meg a japánoknál amúgy is ez lehet most a “férfiideál” -, de különben elég irritáló is, ha valaki esetleg nem az ilyenekre bukik. Trailer:

Kategória: FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.