The Raid: Redemption

Serbuan maut (2011), indonéz akciófilm. Rendezte Gareth Evans. Főszereplők: Iko Uwais, Yayan Ruhian, Joe Taslim, Pierre Gruno, Doni Alamsyah, Ray Sahetapy. Zene: Aria Prayogi, Fajar Yuskemal, Joseph Trapanese, Mike Shinoda. Debüt: 2011.09.08. TIFF, majd pedig 2012. január Sundance, sok-sok más fesztivál után pedig több európai országban is vetítették a filmet. Nálunk tudtommal nem, de van felirat (erre). Angol felirattal, dubbal megjelent dvdn és blurayen is, és a filmzene is kapható.

“20 kommandós, 30 emelet káosz”, a Linkin Parkos Mike Shinoda zenéjével, 99% akció, lövöldözés, kommandósok, gengszterek, és főleg sok bunyó, a pencak silat nevű, indonéz harcművészet stílusában.

Több kritikus az évtized akciófilmjének nevezte a művet, és valóban lehengerlő alkotás, de a hype ellen azért kicsit oltsuk be magunk, és tegyük lejjebb a mércét. A fényerőt meg feljebb, ugyanis a film nagy része sötétben, félhomályban játszódik, így érdemes minél jobb minőségben megnézni.

A sztori meglehetősen egyszerű, mégsem annyira sekélyes és bugyuta, mint mondjuk Tony Jaa elefántos bohóckodásai. Nem is a film erőssége, de arra elég, hogy elvigye a nonstop akciót. Egy toronyházban gengszterek tanyáznak, és egy csapat elit kommandós rajtuküt. Bár a film tagline-jában 30 emeletről van szó, igazából – úgy emlékszem – csak a 15-ikre mennek fel, és a film túlnyomórészt erről szól, hogy beveszik-e a “várat”. Illetve, mivel kemény ellenállásba ütköznek, hamar a túlélés lesz a cél, miközben brutális leszámolás zajlik, többnyire a rosszfiúk részéről. Mindkét oldalnak van egy-egy karizmatikus főnöket, hőse, a gengsztereknél pedig egy agresszív elmebeteg is akad. Ő és a kezdő kommandós srác (Yayan Ruhian, Iko Uwais) a fő harcművész sztárjai a filmnek, és egyben a koreográfusai. A rendező előző filmjében is együt játszottak.

Amitől még érdekesnek találtam a filmet, amellett, hogy ez az első indonéz film, amit láttam, az, hogy félig-meddig amatőrök, vagy legalábbis nem túl régóta dolgoznak a filmszakmában a készítői. Az Indonéziában élő, fiatal (kb. 32 éves), walesi rendező sokáig abból élt, hogy a neten át Welsht oktatott (az anyanyelvét), majd felkérték egy dokumentumfilm rendezésére a helyi harcművészetről (pencak silat). Ekkor ismerte meg a későbbi szereplők egy részét, illetve kattant rá a témára. A mostani főhős, Iko Uwais akkoriban futárként dolgozott, de a rendező Merantau c., szűkebb körben kultikussá lett akciófilmjében már harcművész-színészként aprította a többieket. Yayan Ruhian szintén, aki egyébként ezt az ágat oktatja. A másik kommandós, Joe Taslim pedig judo-bajnok. Visszatérve a rendezőre, egy nagyszabású, börtönös akciófilmet tervezett eredetileg, de nem volt rá elég pénz, és így született meg a The Raid. Pedig nem tűnik ez sem olcsó filmnek, olyan dolgokon tudtak spórolni benne, mint például az, hogy végig egyetlen helyszínen játszódik.

Tavaly márciusban kezdték a forgatást, és még nem is volt kész a film, amikor májusban a Sony megszerezte a nemzetközi disztribúció jogát, majd pedig új filmzenét rendeltek hozzá. Ezt a Linkin Parkos Mike Shinoda írta a filmzenében otthonosabban mozgó Joseph Trapanese-zel közösen, és igen jól sikerült (azt hiszem, enélkül meg se néztem volna a filmet, azóta viszont mást sem hallgatok). A Toronto International Film Festivalon (TIFF) való debütáláskor egyébként még az eredeti, indonéz soundtrackkel mutatták be a filmet, amelyet Aria Prayogi, Fajar Yuskemal írtak, és a Sundance-en vetítették az újjal. Trailer:

A nyugati terjesztés más változásokat is generált. A film eredeti címe egyszerűen csak The Raid (rajtaütés) volt, de ezt nem tudták jogilag levédeni, így hozzá kellett toldani, hogy Redemption (megváltás), és ha már így alakult, a rendező rájött, hogy lehetne csinálni The Raid: másik cím és The Raid: harmadik cím filmeket is, úgyhogy trilógia lett belőle. A folytatást már meg is írta, és ha minden jól megy, januártól kezdik forgatni. Novemberben pedig aláírták az amerikai remake-ről szóló szerződést is a Screen Gemsszel, amelyen nagyrészt az eredetit készítő csapat fog dolgozni, legalábbis producerként, plusz a koreográfusok. Itt egy kis verekedés a filmből, de akit érdekel, az inkább az egészet nézze meg:

Kategória: FILM | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.