The Woodsman and the Rain

Kitsutsuki to Ame (2011) japán film. A favágó és az eső (ill. az eredeti, japán cím szerint A harkály és az eső, bár harkály nincs a filmben, a favágó kopácsolására utal csak). A filmet először a 2011. októberi Tokyo International Film Festival-on vetítették, ahol a zsűri különdíját nyerte el, de a nagyközönség számára csak idén februárban mutatták be. Azóta DVD-n is megjelent, de sajnos csak japánul, jövőre lesz angliai dvd és bluray kiadása is, addig pedig fansub. Több fesztivált is megjárt közben a film, a nyáron a new yorkin is vetítették, Torontoban, Udinében, Taipeiben is. Rendező: Shûichi Okita. A forgatókönyvet saját regényéből írta Fumio Moriyával közösen. Fsz: Koji Yakuso, Shun Oguri, Tsutomu Yamazaki, Masato Ibu.

Katsu (Koji Yakusho) 60 éves, özvegy erdész, ill. favágó, egy nyugis, távoleső, hegyi faluban lakik. Egy nap a közelből megjelenik egy ember épp majdnem egy rádőlő fal mellől, hogy zavarja őket a zaj, és legyen szíves kikapcsolni a motoros fűrészt, mert filmet forgatnak. Katsu eleinte nem is érti, miről van szó, de aztán újra a segítségét kérik, és nemsokára egész belekeveredik a filmesek dolgába. A fiatal rendezővel (Shun Oguri) is sokat találkozik, akinek nem sok önbizalma van, és nagyon meglepi, hogy Katsu, az egyszerű, falusi ember érdekesnek találja az általa írt forgatókönyvet. Pedig a film, amit forgatnak, egy kis költségvetésű, bugyuta zombifilm.

Nagyon kedves, szórakoztató történet, jó karakterekkel, sztorival és sok poénnal, de komolyabb, elgondolkodtató, megható részek is vannak benne, a szereplők személyes történeteiből. A japán, vidéki életbe is beleshetünk, meg nézhetünk tájat erdővel. Ajánlom.

Kategória: FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.