Throne of Blood

A véres trón (Kumonosu-jo, 1957), japán történelmi dráma. Rendezte Akira Kurosawa. Fsz: Toshirô Mifune, Isuzu Yamada, Minoru Chiaki. A film nevezve volt az 1957-es, velencei Arany Oroszlánra, de csak két másik, japán díjat nyert. A történet Shakespeare Macbethjén alapszik, annak fordulatait követi, de teljesen más felállásban, egy japán kastély elfoglalása körül zajlik szamurájkörnyezetben, és kabuki (vagy inkább nó) színdarabokat idézve. Fekete-fehér.

A japán cím, Pókhálókastély a fő erőd nevét jelzi, amelyet egy azonos nevű, labirintus-szerű erdő vesz körül, ahol egy gonosz szellem jelenik meg, és megjósolja az arra járó két vezér jövőjét, egyikük a kastély ura lesz, a másikuknak pedig majd a fia. Vajon igaz-e a jóslat, vagy ők maguk váltják valóra? A kastélyra pályázó szamurájnak ráadásul egy manipulatív felesége is van (Lady Macbeth szerepével párhuzamosan), aki mindenféle ármányt belebeszél a fejébe, és úgy hajszolja gyilkosságba. Trailer.

A kastély környékét, külsejét magasan, a Fuji hegyen építették meg, ezért is látszik kopár, vulkáni tájnak, a belső helyszíneket és az erdő egy részét a Tóhó Stúdióban állították fel. A hegyet azért is választották, mert általában ködös, és a filmben rengeteg ködös jelenet volt.  Amitől egyébként még kevésbé lehetett élvezni (vizuálisan) az amúgy is fakó, fekete-fehér (ill. főleg szürke) látványt, főleg, amikor hosszú perceken át csak a ködben való eltévedést látjuk, mint fehér foltot. Úgy tűnik, ez az első Kuroszava-film, ami nekem egyátalán nem jött be, alig vártam, hogy véget érjen, pedig a szokásosnál rövidebb, csak 1h 45p. Ettől függetlenül a művészi értéke vitathatatlan.

Kategória: FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.