Din Tao: Leader of the Parade

陣頭 Zhèntóu, 2012, tajvani film. Rendező: Kai Feng. Főszereplők: Alan Kuo, Hung-Sheng Huang, Crystal Lin, Esther Liu. Tajvani Hokkien és mandarin nyelvű.

A mindenféle, zűrös hátterű fiatalok dobolás általi egyenesbe kerülését már végigkísérhettük a szintén remek, The Drummer c. filmben Jaycee Channel, így kíváncsian vártam, mi újat tud ez a film felmutatni.

Egy fiatal srác hazatér a városból, ahol zenét tanulni volt, állítólag, de inkább csak sikertelen dobos volt valami zenekarban. Apja és a család Din Tao előadók, a helyi templomokban lépnek fel hagyományos, tajvani, vallási dobolással, tánccal, amelynek során mindenféle istenségeknek is beöltöznek. A fiú és apja közt régóta húzódó konfliktus, meg nem értés hamar felszínre kerül, és az apa saját testvérével sem ápol valami jó viszont, aki épp egy rivális hagyományörző csoport főnöke. Egy velük való összetűzés során azonban úgy esik, hogy a srác vállalja el a csoport vezetését, hogy kiálljanak egymás ellen. A hagyományokkal is szembeszáll, hogy a fiatalokkal egy új, egyéni produkciót hozzanak létre. Szép tájakat, megható történetet és remek zenét kapunk.

A történet félig fiktív, félig valós, a Jyou-Tian (v. Chio-Tian) Folk Drum and Arts Group inspirálta, akik együttműködtek a film készítőivel is, sőt, egyikük, Maria (Chen Shih-min) a filmben is szerepelt. Egész meglepődtem film után olvasva, hogy milyen sok megtörtént dolgot említettek benne, pl. a zenekar körútját Tajvan partjain, egy többezer méteres hegy megmászása és sivatagi túrájuk mellett. Ez is dob a filmen, amelyet egyébként a kínai újévi ünnepségek idején mutattak be. 41 millió tajvani dollárból készült, és eleinte senkit sem érdekelt, de a kitartó promóció hatására, és amikor elterjedt a híre, hogy jó, hirtelen megugrottak a bevételek, és elérták a 315 milliót is.

A bejegyzés kategóriája: FILM, KÍNAI
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.