Russian Coffee

Gabi (가비, 2012), koreai film. Rendező: Chang Yoon-Hyun (Some, Hwang Jin-yi). Fsz: Ju Jin-mo, Kim So-yeon, Park Hee-soon. Kim Tak-Hwan regényéből, aki egyébként a Detective K sztoriját is írta.

A Joseon Dinasztia 26. királya, King Gojong elleni merénylet a film fő témája. A 19. század végi Koreában éppen elterjedni kezd a kávéfogyasztás elit körökben, ami szintén sokat szerepel a filmben. Az ország a japán és orosz politikai befolyás kereszttüzében van, erős hadsereggel, modern fegyverekkel nem rendelkezvén mindkét féltől segítséget vár, akik viszont nem is olyan barátságosak. A japánok pl. már meg is ölték a királynét.

Két főhősünk gyermekként marad magára, amikor mindenféle politikai okból meggyilkolnak egy minisztert. Lánya, Tanya és Ilyich (nevük ellenére Koreaiak) a diplomatacsaládos múltnak köszönhetően több nyelven beszélnek, és az oroszoknál kapják el őket, amikor már felnőttként éppen vonatrablással foglalkoznak, amiből főleg kávé és arany üti a markuk. Az orosz katonák átadják őket a japánoknak, és az életükért cserébe véghez kell vinniük a király elleni merényletet, akinek közelébe a nő épp kitűnő baristaként kerül. Mindeközben a király épp a koreai császárságot próbálja felépíteni.

A többség számár közepes filmnek tűnik, de nekem tetszett, mert szeretem az ilyen kosztümös, száz évvel ezelőtti témákat, és nem mellesleg a kávét is nagyon. Lehetett volna ütősebb is, de azért a történet elég fordulatos volt, a sokféle viszony, indíték talán nem is mindig világos, és néhány akciódúsabb rész is akadt. Igazán a végét szúrtá el egy közhelyes fordulattal, amit spoiler nélkül nem tudok leírni – akit érdekel, nézze meg. Trailer.

Kategória: FILM, KOREA | A közvetlen link.

Eddig 2 hozzászólás érkezett

  1. katka50 szerint:

    Nekem is tetszett, részben a témája miatt, részben azért, mert kosztümös. A vége egy picit fura lett, de ez nem rontott az élményen.

  2. katka50 szerint:

    Kész a magyar felirat, akit érdekel, az Ázsiafilmről letöltheti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük