Donnie Yen interjú @ NYAFF

Tavalyhoz képest sokkal frisebb filmekkel és több, nevesebb vendéggel indult el a New York Asian Film Festival, amelyet immár 11 éve tartanak meg, idén június 29. és július 15. közt. A fő vendég most Donnie Yen, aki az idei Star Asia Awards díjat kapta, és három filmjének vetítése után is megjelent a közönség előtt élőben. A Wuxiánál a díjátadó volt, én az SPL-t néztem meg miatta, mert ehhez beszélgetést ígértek a sztárral, aki a The Lost Bladesman után is felbukkant. Fesztiváltrailer:

Az SPL-nél is írtam már pár szót Donnieról, így most nem a vonzó megjelenése lesz a téma, hanem ami a film után elhangzott, a szervezők és a közönség kérdéseire érkező válaszai.

A filmhez kapcsolódóan először az SPL készítéséről, a Wilson Yip rendezővel való együttműködésről volt szó, és főleg a Donnie Yen vs. Wu Jing (Jacky Wu) bunyóról, amely csak amolyan ad hoc jelleggel került bele a filmbe, nem tervezték, és nem is volt rá budget. Mivel komoly helyszínre, helikopterekre és felrobbanó épületekre nem volt pénz, így a szűkös anyagiak miatttt egy szűk(ös) sikátorban, improvizálva oldották meg a jelenetet, ami aztán a film egyik fénypontja lett, amelyben két, valódi harcművész profi verekedését láthatjuk. Egyedül a kés nem igazi, vallotta be Donnie, mert ha az lett volna, akkor ő is egy nagyobb botot vesz elő, tette hozzá viccesen. Még így is igen veszélyes volt hadonászni vele, attól, hogy nem éles, még kiszúrhatják egymás szemét a sok gyors és vad mozdulat közben, amelyet a bunyó közben Donnie élőben, ott, real time koreaografált is. Mint elmondta, hosszú, vágások nélküli egymásnak esések voltak ezek, ami közben folyamatosan beszélt, instruált, mondta, hogy most nekedmegyek, gyere, és közben végig figyelte, hol a kamera, hogyan kell az akciót rendezni. Pedig enélkül is elég hihetetlen, amit műveltek… nézzük:

Viszonylag hosszan beszélt Donnie az Ip Manről is, hogy senki nem hitt bennük, hogy meg tudják csinálni a filmet, és aztán olyan nagy siker lett, hogy ma már vígjátékokba is hívják szerepelni, mint sztárt. Arra a filmre nagyon sokat készült, és kutatott a témában, próbált a főhősnek megfelelően élni, étkezni, és még otthon is Ip Man kosztümben járkált, felesége legnagyobb örömére.. :) (aki egyébként elkísérte a New Yorki fellépésekre). Röviden említette egyébként az Ip Man 3-at is, úgyhogy azt is várhatjuk. Mostanában a következő nagy kihívást a Monkey King jelenti a számára, amely 3D-ben készül, igen nagyszabású film lesz, és jövő nyárig kell rá várnunk. Ezzel kapcsolatban főleg a smink, a majomkirály-maszk jelentett nehézséget, amelyet minden nap 4 órán keresztül applikáltak fel rá, és egy órába telt leszedni. Hetekig tartott, hogy hozzászokjon, és használni tudja az arcmimikáját.

Nekem egy kérdésem lett volna, amit meglepetésemre elhappolt a riporter, de örültem is neki, hogy terítékre kerül: Donnie, mint filmrendező. A kérdezőnek szintén kedvencei az általa rendezett filmek, a Legend of the Wolf és főleg a Ballistic Kiss, amire a közönség is taposolni kezdett, és Donnie egész megilletődött a váratlan témán és a reakción. Sok érdekeset mesélt a filmről, ami miatt vagy tíz másik szerepről is lemondott annak idején, bár ezt ma már lehet, hogy nem tenné. Természetesen szűkös költségvetése volt a saját filmre, melyet ő írt, rendezett, részint vágott is, mint főszereplő. Sokszor elfogyott a pénz, a többieket csak egy gyorsan, Tajvanon leforgatott, videóra gyártott filmbből tudta kifizetni (szerintem ez lehetett az), és egy ponton még uzsorásokhoz is kellett fordulnia. Jobb híjján a vágógéphez is odaült, megtanulta kezelni, ami akkor még nem úgy ment, mint ma, amikor egy kis Final Cutozás után már mehet is a youtube-ra a cucc. A nagy elszántsággal véghezvitt munka végén, amikor már promócióra se tellett, de azért mindent beleadott, nagyot hasalt a film. Ám fél évvel később felhívták egy japán fesztiválról, hogy rendezői díjat kapott, ami nagyon meghatotta. Ezzel is, mint a többi film után, arra a következtetésre jutott, hogy állhatatosnak kell lenni, hogy elérjük az álmaink.

Arra a kérdésre, hogy fog-e még breakdance-elni (Mismatched Couples, 1984), az All’s Well Ends Well filmekről kezdett a beszélni, ahol nemrég egy rocksztárt játszott, és megtanult gitározni is egy kicsit. A filmben táncolt is, egy videóklipfélében, keressünk rá a youtube-on, biztos fenn van, mondta. (Csak egy kis részt találtam az afro-parókásból itt.) Akit a teljes beszélgetés érdekel, vagy az előző napi, az megtalálja a neten (köszönet a feltöltőnek!):

SPL beszélgetés: 1. rész, 2. rész , The Lost Bladesmen interjú, Iron Monkey felbukkanás

Kategória: CELEB, KÍNAI | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük