Ace Attorney @ NYAFF

Gyakuten Saiban, 2012-es, japán film, rendezte Takashi Miike. A Capcom által készített, Phoenix Wright: Ace Attorney c. videójátékából készült. Mint a cím mutatja (ász ügyvéd), főleg a bíróságon zajlik a történet, és az eredeti videójáték első részén alapul. Főszereplők: Hiroki Narimiya, Mirei Kiritani, Takumi Saito. Japánban februárban mutatták be, NY-ban pedig tegnap. A 135 perces film zeneszerzője Kōji Endō. Egyébként Miikének már volt dolga videójátékkal, a 2007-es Like a Dragont a Yakuza c. PS2 game inspirálta. A bírósági témájú kalandjáték még 2001-ben, Gameboyra jelent meg, majd pedig átkerült Nintendo DS-re, és japán után más nyelveken is elérhető lett, eddig négy (fő) része jelent meg.

A filmet főleg a játék kedvelőinek ajánlom, vagy a játékot ajánlom a filmnézőknek kipróbálni, mert anélkül kevésbé érthető. Így jártam én is, csak Miike miatt mentem oda gyanútlanul, és amint a fesztivál (NYAFF) szervezőinek kérdésére adott válasz mutatta, kisebbségben voltam. A többség a játék (és nem Miike) miatt jött, aminek hála legalább egy idő után leesett, hogy mi a csodáért ül a teli teremben olyan rengeteg ember Nintendóval a kezében. A film előtt sorsolást is tartottak, egy póló és két bluray volt a díj. Utóbbiak a Planzet c., szinte mindenkinek ismeretlen kis anime volt, és egy Zam’d vagy Xam’d nevű, amire csak egy srác ugrott fel az első sorban ujjongva, különben senki nem tudta, mi az, még a szervezők sem. Amikor erre került a sor, egyszerűen odaadták neki, ami szerintem jófejség volt.

Az Ace Attorney világában minden tárgyalás 3 napig tart, és valamennyire a japán bírósági rendszeren alapszik. Van egy bűntény, egy ügyész, ügyvéd, bíró, tanuk, bizonyítékok, amelyeket néha egész scifi mód, hologramos vetítőn mutatnak be. Főhősünk Phoenix Wright még kezdő, kicsit ügyetlenkedik, de hamar beesik a mélyvízbe, amikor mentora, Mia gyilkosát kell megtalálni. Nagy riválisa, az ügyész, iskolatársa és barátja volt, és hamarosan egy 15 évvel ezelőtti ügyet is fel kell göngyölíteniük, ahol összeérnek a szálak, a mostani bűntény és a szereplők múltja közt. Spirituális médiumok is akadnak a filmben, és mindenféle furcsa karakter, vicces jelenetek, izgalom. A napok egy részét nyomozással töltik, majd a bírósági tárgyalások jönnek.

Végig érezni, látni a filmen, hogy valaminek az adaptációja, az eltúlzott karakterek, a rajzfilmek világát idéző frizurák, öltözékek és díszletek, úgy tűnt, hogy jól visszaadták az eredetit. Nem egy nagy hatású film, de szórakoztató volt még úgy is, hogy nem ismertem a hátterét. Bezzeg a sok gamer a teremben folyton felnevetett mindenen… Ami Miike munkásságát illeti, sem utóbbi, komolyabb, történelmi filmjeivel, sem a régi, belezős klasszikusokkal nem vehető egy lapra a mű, talán csak a Ninja Kidshez hasonlítanám. Trailer:

Kategória: FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.