The Emperor and the Assassin

Jing Ke ci Qin Wang1998-as, kínai, történelmi-romantikus film. Rendezte Chen Kaige. Fsz: Li Xuejian, Gong Li, Zhang Fengyi, Gu Yongfei, Zhou Xun, Chen Kaige, Wang Zhiwen. Cannes-ban technikai díjat nyert, a maga idejében a legdrágább kínai film volt, 20 millió dollárból készült.

Remek színészekkel, rendezővel készült, ígéretes film, de az elején kissé fárasztott, amíg nem értettem, hogy ki kit, s miért akar benne megölni. A fontosabb szereplőkkel ellentétben a főhős, vagyis a császár nem túl jellegzetes karakter, így ahányszor ruhát cserélt, elvesztettem a fonalat. Érdekes volt a film, viszont nagyon hosszú, 162 perces, és emiatt elég lassú is.

A történelmi eseményeket feldolgozó film egyik fő szála, amikor Jing Ke megpróbálja megölni a Csin (Qin) királyt, akinek korábbi életét (mint Ying Zheng) is nyomonkövethetjük. Végül ő (mármint a király) lett Kína első császára az i.e. 3. században. A békéért és az ország egyesüléséért egyre inkább vitatható módszerekkel harcoló, idealista vezér karaktere elég ellentmondásos.

A király egy ágyasát (Gong Li) küldi Yan államba kémkedni, és maga bérelteti fel vele a bérgyilkosát, hogy legyen ürügye megtámadni őket, ám embertelen tettei miatt később már nem sokan bánnák, ha sikerülne a gyilkosság. A téma a történészeken, írókon kívül már több filmest is megihletett, szintén az első császár elleni merénylet körül zajlik a The Emperor’s Shadow, és a Hős c. film Jet Livel is lehet, hogy a fentiekre utalt, egyéb referenciák pedig akadtak a The Mythben (ahol Jackie Chan a császár egyik tábornoka). A császár és a gyilkost bemutatták a magyar mozik, de tudtommal dvd-n nem jelent meg nálunk, néha tévében lehet látni.. Kínai trailer, USA előzetes, részletek.

Kategória: FILM, KÍNAI | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.