Mi mennyi

Útibeszámolóm végső, nagyobb darabja az árakról fog szólni, és a többségnek bizonyára unalmas is lenne végigolvasni a száraz adatokat, de talán van, akinek hasznos. Annó sok mindennek nem tudtam az árát, illetve, hogy mi kell majd és mennyi, de végül az elképzelt (és nem éppen szerény) költségkeretben maradtam. Japán drága, most szólok.

grande latte 420

Tokió messze van, így odamenni sem olcsó, a repülőjegyek általában 175 ezertől a csillagos égig. Ma egy yen kb. 2.95 forint, csak szorozzunk minden hárommal, későbbi olvasók nézzenek utána, mi az árfolyam, és persze, a 2012 áprilisi adatok addigra már érvényüket veszthetik. (Ahol nem írok pénznemet, az yen.) A közlekedés Japánon belül szintén különösen drága tud lenni, főleg, ha nagyobb távolságokat utaznánk. Egy-egy vasút útvonal pontos árát megnézhetjük a menetrendben. Shinkansennel Tokióból Kiotóba retúr 26-27000 Yenbe kerül, vagyis már itt megéri egy JR Pass. A Japan Railwaysre szóló bérlet egy hétre 85.000 Forint (¥28,300), két hétre 135 ezer Ft.. Ha csak városon belül vagyunk, napijegyet (metró, busz, kombó), átlag napi ezer yen körül szerezhetünk.. Naritáról a városba is belekerül 2-3000 yenbe, mert nincs közel. Az egyes, rövidebb távok vonaton, metrón olyan 250 yen körül vannak per út, de ez igen változó. A google mapsben az útvonaltervező mutatja a metrójegyeket is. A Kyoto városi busz menetenként pl. ¥220, a napijegy 500, metróra 600. Itt taxiban is ültem, egy 2-3km-es út 800 volt, viszont Tokióban, úgy hallottam, nagyon drága. Ne felejtsük el, hogy sok kicsi sokra megy, az ember észrevétlen bedobálja az érmécskéket vagy lehúzgálja a mágneskártyát, de az ide-oda utazgatásból komoly ezrek folyhatnak el.

a templomhoz bazársor vezet a kapunál kaput árulnak

A szállás sem olcsó. A fapados hotelláncokban is 5-10 ezer yen lehet, és 15-20 ezerért is csak egy kis szűkös, korrekt hotelszobát kapunk, nem a Ritz Hotelt, az 50 ezertől indul. Az általam tapasztalt árakat a hotelekről szóló bejegyzésnél írtam is.

Még egy apróság, amiből sok költségünk származhat, a belépőjegyek, a szentélyeken kívül szinte mindenhol lehúzzák az embert, különösen az ismertebb turistalátványosságoknál. Van, ahol már a parkba is belépő kell, és a kastélyok többéségébe is csak 5-600 yenért juthatunk be, de a 300 yenes jegyárat is kedvelik, a világvégi vírágmezőn, megmászható szoborban és a Kiyomizudera templom erkélyére is kellett ennyi, cash. És akkor még ott van, hogy ezek a helyek jól körül vannak véve szuvenírboltokkal és sorsceltikkel, kívánságteljesítő táblácskákkal meg miniatűr dolgokkal, amiket még ránksóznak. A Fushimi Inari Shrine pl. ingyen van (sintó szentély), de miután két órát gyalogol az ember tízezer nagy, vörös kapu alatt, nem könnyű otthagyni a kis, tízcentis másolatokat 800-ért. A komolyabb attrakciók ára még drágább lehet, a Ghibli Múzeum 1000 yen, a nindzsák 700, a koncertjegyem 2000 volt.

éttermi menük reptéri bolt

Vásárlás. Nekem nem volt akkora poén, mivel Amerikában szinte minden olcsóbb, mint bárhol, de a magyar, 27% áfás árakhoz képest, gondolom, vonzóbbak. A választék is jóval nagyobb egyes területeken, pl. műszaki cikkek a Yodobashiban, végigpróbálni több tucat objektívet.., és a kiegészítőkből is rengeteg akad. Ez az üzlet férfiakra különösen veszélyes, és a termékkínálat jellege miatt az utazási költségek megsokszorozására is alkalmas. :) Ruhákból a szokásos márkákat láttam, a szokásos, nemzetközi árfolyamon, de érdemes azért helyi dolgokat is megvizsgálni, nekem különösen kedves a Uniqlo, ami a hazaiaknak legközelebb Párizsban van. Amikor kifogytam a pólókból, itt 1-2000 körül voltak. Aki magas, nagylábú vagy nagyseggű, az nem biztos, hogy mindenütt talál méretet. Last minute ajándékvásárlásra a Narita Airporton is szép a választék, de az árak már nem annyira. Egy tábla csokit kapunk 100-ért, de díszcsomagot inkább ezer felett, Gundam robot figurát meg mondjuk 3-6000 körül (nem a fentit, csak 20 centiset). Aki kardot akar venni drágán, az azt is megteheti, ez pl. közel 2 millió Ft, de cserébe elfogadnak bankkártyát (Kiotóban, a Nijo kastélynál).

kard 630 ezer Yodobashi Camera

Indulás előtt azt olvastam, egy étteremben olyan 3000-et fizetünk majd, de végül nem volt rá idő, hogy bárhol is leüljünk. A büfék, curry-árusok, pályaudvari étkezdék olcsóbbak, és gyorsétteremből sincs hiány. Nekem még erre sem volt időm, így banánon (darabja 100) és péksüteményen éltem. Utóbbit mindenütt találni, és finom, frissek vannak, 1-200 körül, meg a kisboltokban is van, édes, sós, töltött palacsinta, mikrózható sajtos hotdog stb. A legolcsóbb kis üveg víz 100, az automatás italok inkább 120 körül, lásd fotó. A kávé attól függ, hol. A shinkansenen a kocsiban felszolgálva 300 (és szerintem pocsék), a dobozosok is hasonló áron, és léteznek nemcsak hideg, hanem forró dobozos italok is, az jópofa. A kávézóláncokban szintén 200-400 körül. A Starbucks drágább, de olyan, mint bárhol, egy grande latte 420. Ahol filteres van, az nem olyan jó, de több szállodában is szerencsém volt a reggelinél rendes, gépi kávéval kezdeni a napot.

piaci bambusz

A Denny’sben a reggeli rántottás menü 580 volt, olasz étteremben pizza 1300, japán étteremben tonkatsu ebédméret 990, menü 2400, Bking menu 750, Mister Donut fánk 147, Krispy Kreme fánk talán 160, a fagyis fánk 380, a Mos Burgerben a Mos burger 350, kiskrumpl 170, egy joghurt 120 körül, mango lassi közértben 180, büfében 450, egy nagy kitkat 120, a korábban posztolt, sokdarabos doboz wasabis 1300. Étteremben szerintem fejenként egy 2000-3000 elmehet, egy gyors curryre a pultnál 500-1000. A ernyőkereskedelem is jól megy, nyilván akkor fog zuhogni, ha nem viszünk, ilyenkor felmegy az ára is, de sok helyen kapni, 4-500-ért alap darabot. 1 csomag rágó 100 yen.

És neked mennyibe került Japán? Aki mást tapasztalt, vagy hasonlót, írja bele a kommentba!

Kategória: JAPÁN, Utazás | A közvetlen link.

Eddig 10 hozzászólás érkezett

 1. 杏桃来春 szerint:

  Étterem (Kiotó):

  Ebédmenű (ランチ) esetén 700-800 jenből ki lehet jönni simán, de érdemes kipróbálni az egyetemi menzákat is, az még olcsóbb.
  Este sajnos már drágább, de aki spórolni akar, annak a menzát ajánlom :)

  A rámenes kb 600-900 jen között szokott lenni.

  Aicsiben egy kávé áráért meg lehet reggelizni a kávézókban (モーニング) – az, hogy mit kapunk a kávé mellé, kávézónként változó.

  Kombinik helyett inkább abc-ben érdemes vásárolni bentót, innivalót stb, jóval olcsóbb – hátránya, hogy kevés kivételtől eltekintve általában csak de. 10 és este 20-21 óra között vannak nyitva.

  Ami a belépőjegyet illeti, ahhoz, hogy a kamakurai Nagy Buddha belsejét is meg lehessen nézni, 20 jent (!) kell fizetni :)

 2. asiafan szerint:

  Annyiért nem éri meg jegyszedőt se alkalmazni.. hacsak nincs mindig tömeg.

 3. 杏桃来春 szerint:

  Hát, amikor ott voltam, kb 3-4 ember akart csak bemenni….ez a 20 jen is vicces, vagy legyen ingyenes, vagy a templomba szóló belépőjegy tartalmazza a Nagy Buddhát is…

 4. Mastermune szerint:

  2008-ban voltam először, és akkor 1.5 körül volt a yen és annyira nem tűntek vészesnek az árak,sőt egyáltalán nem találtam olyan drágának mint mondták.
  Kytóban szállás 8400 yen/két fős szoba. A belépőkre nem emlékszem de mintha 500-1000 yen körül mocorogtak volna.
  A két hetes RailPass akkor 74.000 volt asszem és buszokra is használtuk.
  Kaja árakra nem nagyon emlékszem, de úgy 600-1000 yen között ettünk majdnem mindíg. Persze nem az elit helyeken.
  Voltunk szórakozóhelyeken is, ott a belépők 1500-2500 yen, a sör 500, rövid és a koktélok 500-1000 körül mozogtak.
  Narita express 3400 yen volt, mert addigra lejárt a RailPass.
  Tokyo tower asszem 1200 yen összesen, de akkor felmentünk legfelülre is.
  Legnagyobb érvágás az volt hogy fenntragadunk a Fujin és a taxis 12000 yenért vitt le minket Kawaguchikóba.
  Rá egy évre megint voltunk, akkor már 2.34 volt yen, így azért már tényleg drágább volt.

 5. Mastermune szerint:

  Tokyoban volt legdrágább a szállásunk: 9000 yen/szoba 2 főre.

 6. asiafan szerint:

  Köszi a számokat. Ezek most is reális árnak tűnnek, úgy tűnik, csak az árfolyam változik sokat. Nekem főleg forintba átszámolva tűnik rengetegnek, dollárban nézve viszont könnyebben szórom a pénzt, mert csak egyjegyű. :)
  Az ilyen váratlan helyzetek a legdrágábbak mindig, nekem bőröndöt kellett vennem, saját hibámból, és fél nap ráment, hogy megtaláljam a legolcsóbbat, ami k.. drága volt.

 7. Komavary szerint:

  Azért „helybeliként” könnyebb megtalálni a jó ajánlatokat, mint turistaként két célpont között loholva.

  Pl. Tokióban, ha csak aludni kell, akkor én itt szállok meg:
  http://www.spocom.net/pc/hoteiya_e.shtml Kis tatamis szoba, viszont cserébe 3700 jen két(!) személynek (egy embernek egy ezressel olcsóbb, mindez tíz percre Uenótól)

  Amit mindenki ki tud használni: a zárás előtti leárazások nagyobb boltokban, bevásárlóközpontok földalatti, készételes pultjainál: sokszor az éjjelnappalikban fizetett összegekért, annál sokkal jobb minőséget kaphatunk.

  Kiotóban érdemes megkérdezni a pályaudvaron lévő túristainformációt – van, hogy az aznapi, üres szobákat, barátságos túristaáron kiadják. Viszont valamennyire tervezzünk előre – ha egy nagyobb eseményt kapunk telibe, akkor előfordulhat, hogy Ószakáig kell utaznunk, csak hogy aludni tudjunk.

  Ami még jó megoldás lehet ebédre, azok a különféle gjúdonos boltok: Yoshinoya, Matsuya, Sukiya stb.
  Az előnyük, hogy kevesebb mint ezer (sokszor kevesebb, mint ötszáz) jenért pillanatok alatt az orrod elé tesznek egy győzölgő tál ételt. Ha éppen kitalálják, hogy árverseny van, akkor egy könnyed ebédet már 250 jenért is ehetsz. (Vagy egyből kettőt).
  A hátránya, hogy ezt az ételt egy képekkel segített, de azért alapvetően japán ételjegy-automatában kell kifizetned, és ha ezt az akadályt sikerrel vetted, akkor csak pálcikát kapsz hozzá.

  (Ezért, és a fenti áruházas leárazás miatt is érdemes végszükség esetére villát-kanalat tenni a (biztonság kedvéért nem-kézi) csomagba.

 8. Mastermune szerint:

  [asiafan]: Hat a kinti arak lenyegeben tenyleg nem nagyon valtoztak csak a forint lett sokkal rosszabb.
  Igazabol mar a 2.0 koruli yennek is orulnek, mert mar megint mehetnekem van.
  Hianyzik ez az orszag, de nem is tudom miert.

 9. asiafan szerint:

  [Mastermune] nekem is nagyon hiányzik.. már amióta csak eljöttem.

  [Komavary] köszi a tippeket!

 10. Mastermune szerint:

  Na kellett nekem mondogatni az olcsobb yent. Mindjart 3 forint lesz megint :(

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük