Fánkok Japánban

A fánk, és annak is főleg a karika alakú, amerikai változata, viszonylag új dolog Japánban, de hamar elterjedt a nagyvárosokban, és mint mindennek, ennek is ki(vagy tovább)fejlesztették a saját verzióját. Ma már Tokióban minden sarkon ehetünk fánkokat.

Japán volt az első nemzetközi piac, ahol annó még a 70-es években megjelent a Dunkin Donuts, de aztán 1998-ban kivonultak, úgy jártak vele, mint mi (emlékszik még valaki rá a Nyugatinál?). A másik, jelentős, amerikai fánklánc, a Krispy Kreme, azonban igen népszerű, és engem meg is lepett, hogy milyen sok helyen találkoztam vele. Ahhoz képest, hogy itt New Yorkban csak egy van, és az is már a kihalás szélén. Amikor megnyitottak Tokióban (Shinjukun kóstoltuk, de Oszakában és Kiotóban is láttam), eleinte két órás sorok álltak egy-egy fánkért, még ma is bizonyos időszakokban az utcára lóg a szénhidrátéhségben szenvedők sora, de mi nyitáskor mentünk, akkor nem volt ott senki. Főleg a fagyis meleg fánk csoda ízlett, de a többi is jó, azt hiszem, valami kókuszosat vagy citomosat próbáltam.. És Shinjukun lehetett Suicával is fizetni (a kártya, amivel a metrójegyet is).

A Mister Donutról (misutaa dounatsu) sokan hiszik, és én is azt hittem, hogy japán, mert igazából ez a fő működési területe a cégnek (de pl. Tajvanon is rengeteg volt). De mint kiderült, ez is amerikai franchise, annó (az 50-es évektől) a Dunkin egyik riválisa volt, majd megvette őket a Dunkin anyavállalata, így a néhai, amerikai Mister Donutok ma már mind Dunkinek, csak Japánban ment tovább a sztori. (Ill. Torontóban még maradt három, és egy túlélő Illionis államban.) Japánban most kb. 1300 üzletük van, ez a legnagyobb fánklánc. 1980-ban vette meg a franchise jogokat a Duskin Co., Ltd nevű, oszakai cég, tehát ennyiben japánok. A fánkok pedig szépek, aranyosak, és finomak. A képen egy krémes töltetű maci.

Egy másik lánc, amit a pályaudvaron találtunk, Doughnut Plant New York City, amit NYC-ben még sosem láttam, pedig tényleg van két üzletük Manhattanben, de nem is volt olyan jó. Az érdekes volt, hogy milyen óriási fánkokat árulnak. Ezen kívül a legtöbb kisboltban is bármikor vehetünk előrecsomagolt fánkot.

Kategória: Gasztro, JAPÁN, Utazás | A közvetlen link.

Eddig 3 hozzászólás érkezett

 1. Mastermune szerint:

  Én Kyotóban láttam képviselőfánkot. Nem vicc, tutira az volt!!
  Le is voltam döbbenve de nagyon.

 2. asiafan szerint:

  [Mastermune] simán.. sok német is volt, baumkuchen.. de a képviselőfánk egyátalán nem magyar, lásd cream puff vagy choux à la crème.

 3. Mastermune szerint:

  [asiafan]: Na ezt például nem is tudtam. Köszi az infót!
  Az volt a durva hogy milyem hosszú sor állt a fánkos előtt.
  Gondoltam is hogy nyitni kéne egy ilyet, mert anyám isteni fánkot csinál :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük