Mit hogyan 3.

Szállodák

mitsui

Ez ügyben csak arról tudok nyilatkozni, ahol megszálltam, bár általánosságban is sokat olvastam a témáról. Számomra a leghasznosabb (angol nyelvű) oldalnak e téren a Tripadvisor bizonyult, ahol van rengeteg review és fotó (hivatalos mellett utazók privát képei is, de főleg a szöveg fontos) a hotelekről, és az árakat, férőhelyeket is egyből csekkolhatjuk. Ekkor persze átirányítódunk más, hasonló site-okra is (expedia, hotel.com, travelocity, agoda, orbitz etc.), ahol további információkat, kritikákat találunk. Az egyik ilyen, japán hotelekkel foglalkozó oldal még a Japanican, amelyet a japán utazási iroda, a JTB üzemeltet, és ők sok olyan helyre is tudnak foglalni, ami a nemzetközi hotelsite-okon nem elérhető (talán nyelvi okokból). Ezen felül a Rakutenen is vannak jó dealek, és a nagyobb hotelek, hotelláncok saját oldalai is sokszor elérhetők angolul, vagyis használhatók.

Sunroute Plaza lobby Végül is legtöbbször ez utóbbihoz nyúltam, a fent alaposan megtanulmányozott szállodát a saját rendszerükön át foglaltam le, így éreztem tutibbnak, de volt, ami csak Japanicanon át ment. A közvetítőnek is van előnye (angol nyelvű ügyfélszolgálat, online lemondás), és nem is drágább, sőt. Bár a fentinél szűkösebb választékot jelent, de az ismerősök vagy ismeretlenek ajánlása a másik forrás, ahonnan hotelt választottam, és egy-két kivételtől eltekintve a legtöbbhöz így jutottam el, némi ellenőrzés után. :)

Ami nálam fő szempont volt: internet (mivel másutt nem nagyon lesz), könnyű elérhetőség (a városok nagyon nagyok tudnak lenni, ne gondoljuk, hogy az a két saroknyi a térképen 2 perc, lehet, hogy 20, bőrönddel, táskával…), nemdohányzó szoba (nem is olyan evidens, és a többi rohadt büdös), méret (főleg az ágyé, amíg ketten voltunk, magas emberrel), és mivel mi bizonytalan körülmények közt, standby repjeggyel utaztunk, így a könnyű és ingyenes, minél közelebbi idejű lemondási lehetőség is fontos volt, meg arra az időszakra is, amikor még nem tudtam pontosan, mikor és hova megyek. Háromszor is volt rá szükség egyébként, hogy változtassak a foglalásokon. Még szempontnak tűnt, de aztán sehol nem okozott problémát, a kártyás fizetés. A hotelek oldalain általában feltüntetik, hogy mit fogadnak el, és működött mind (volt nálam magyar visa, amerikai amex és mastercard is). Persze, úgy általában az internetes foglaláshoz mindenképp szükségünk lesz valamiféle, netes fizetésre alkalmas kártyára, amit a kései lemondás vagy más költségek miatt is elkérnek fedezetül. A szállodában aztán fizethetünk készpénzzel is. Egyébként sok helyen előre kellett, becsekkoláskor fizetni.

Ami a reggelit illeti, nem akartam ezzel lekötni magam, ki tudja, mit adnak, és általában 7-9 óra körül.. Az első, jetlages időkben volt, hogy már hajnali 5 előtt az utcán kóvályogtunk kávéért (Starbucks 8-kor nyitott, lol), máshol meg adtak ingyen onigirit. Ez olyan tétel, amit mindig hozzáadhatunk a helyszínen. Egyedül Uenoban éreztem úgy, hogy kelleni fog, miután láttam, hogy a városban a környéken semmi nincs, és minden zárva, mert amúgy bármikor elmehet az ember egy pékségbe vagy kisboltba, kávézóba. Egyébként, mint már említettem, jobb rászoknunk a korán kelésre, egy-két déli, 11-es kivételtől eltekintve a legtöbb hotelből reggel 10-kor kellett távozni. Ellenben szinte mindenütt vállalják a csomagunk megőrzését érkezés előtt és után is, amíg kirándulunk. Olyan is volt, hogy egy napra másik városba mentünk, majd visszajöttünk, és addig otthagyhattuk a bőröndöket. (Végszükség esetén egyébként a legtöbb pályaudvaron van sok és mindenféle méretű, pénzbedobós csomagmegörző rekesz.)

Kyoto ANA lobby Vannak japán stílusú szobák, szállodák (ryokan), ilyet nem próbáltam, de egyszer kaptunk egy japános szobát, a tatamin ne mászkáljunk cipővel. Szintén nem ismerem a kollégiumok, hostelek világát, és a családi fogadókban, templomokban való alvást sem próbáltam. Meg a love hoteleket és kapszulahotelokat sem. Amit általánosságban még mondani tudok a hotelszobákról: nagyon kicsik. Ne higgyünk a szállodai, profi fotóknak, amiket olyan lencsével csinálnak, hogy beleférjen a képbe, sokkal kisebb lehet a szoba, mint ahogy látszik. Nem sok a járófelület, fotel se akad, inkább csak telepakolt íróasztal (rajta tévé), főleg a bizniszhotelokban, és könnyen lehet, hogy már csak az ágy alá tudjuk betolni a bőröndöt. Ha nem fizettünk sokat, akkor bírjuk ki, de nem árt tudni, hogy ha valami luxusabb szobát bérlünk, simán ugyanez lehet a helyzet, maximum márványból lesz a gyufásskatulyánk. :) Szintén általánosság, hogy mindenütt nagyon udvariasak és kedvesek, és ez jó.

Kyoto ANA bath Az ágy kemény. Először megijedtem, és aztán volt még rosszabb is, mintha a földön aludnék, de valahogy mégis kényelmes lett, tán csak olyan fáradt voltam, jólesett, hogy tart, és nem nekem kell tornáznom a matracon álmomban. A párna is kemény, és még valami rizsa vagy babzsákszerű is van benne az egyik felén, mielőtt kipróbáltam és megszerettem volna, elég sokkoló volt az egész. A wc általában a fűtött, bidés, programozható, és még a legpirinyóbb fürdőszobába is beraktak egy kádat, mosdószer mindenhol volt, hajszárító is. A vasaló ritkább, de a recepción adtak kölcsön, általában trouser press van. A legtöbb helyen vannak italautomaták is, de ha nincs, akkor az utcán bárhol.

Az ágy méretén kicsit aggódtam, mert már hozzászoktam a king size-hoz, rég volt már az egyszemélyes koleszfekhelyen ketten bújás, de hosszban legalábbis rendben voltak, a legtöbb standard 203 cm-es. A szélesség – általában! – 160 a double vagy queen, 140 ha single vagy „economy double”, és 180 a king. A twin két single, ami lehet 140 vagy 120 is, de még 90 cm szélest is láttam, úgyhogy nézzünk utána, általában leírják.

Sok helyen a kulcs (kártya) bedugásával kapcsolódott fel az áram is, így ha elmegyünk, nem tudjuk otthagyni tölteni a dolgokat.. Ja igen, 100 Volt van, és az amerikaival megegyező, lapos villás konnektor, a magyar eszközökhöz vinnünk kell adaptert, és a töltőnkön is nézzük meg, menni fog-e (hány voltot bír). A high speed internet alatt alapból LAN-t kell éretni, egy hálókábelt talán vigyünk, vagy ha nincs hova dugni (okosteló, tabletok), akkor valami kis wifi routert, Ahogy ez világszerte lenni szokott, minél menőbb, drágább hotelben vagyunk, annál több mindenért kell fizetnünk, így aztán pont a legolcsóbb helyen fogunk ingyenes wifit kapni. Van, ahol bérelhetünk laptopot is. Most pedig jöjjenek a konkrét helyek…

 

Sunroute Plaza Shinjuku (Tokyo)


Ismerős ajánlotta, és jó hely, nagyon közel (de azért még így is fárasztó odatolni a bőröndöt, 5 perc) az igen forgalmas, jó csatlakozású Shinjuku pályaudvartól (+metrók). Minden van, kisboltok összes lánca, posta szemben, vonat, metró, meki, kávézó, fánkos, Yodobashi Camera sétaútra (férfiakkal vigyázni, ott napokra eltűnnek!), pláza, üzletek, néznivaló és közvetlen járat Naritáról a N’EX-szel (90 perc!). Szintén innen van közel a Ghibli Múzeum. A lobbiban van ingyenwifi, a szobákban csak LAN (bár az gyors). Ami nincs: shinkansen: Tokyo Stationnél kell átszállnunk. Reggelit nem ettünk, de van lenn étterem meg spa. Itt megőrizték a csomagjainkat, elvileg akár egy hétig is tárolják. Tudtak angolul, adtak kölcsön vasalót. Ahogy a legtöbb helyen, a fürdőben van kis fogkefe-fogkrém pack, eldobható borotva és fésű, és hálóruhának yukata vagy gombos, hosszú ing. Ezt meg a papucsot is tisztítják, tehát nem ajándék.. :)

A saját oldalukon foglaltam könnyedén, és itt aztán a foglalásainkat lehet módosítani, lemondani is. Vannak akciók a korai (két héttel előbbi) foglalásra, több napra, és lemondhatjuk, módosíthatjuk a foglalást akár aznap délután 4-ig ingyen. Egyszer le is mondtam, egy másik napot átcseréltünk economyról standard double-ra, miután megláttuk, milyen kicsi, és az ott töltött negyedik nap pedig, mivel szabad volt, kedvezményesen felajánlottak egy nagyobb, szebb, tatamis szobát. Az első nap, fáradtan megérkezve azért sokkolt a miniszoba, kőágy, műanyagfürdő.. funkcionálisan oké volt. A hely elérhetősége nagyon tuti, és a szolgáltatás is jó, de magát a szobát, felszereltséget egy olcsóbb láncban is megkapnám. A másik meglepetés a tatamis room volt, mindezek után, hogy létezik bizony szép, nagy, igényes, felső emeleti szobájuk is. Tesztárak május 25-re, két főnek, reggeli nélkül: standard queen non-smoking 15100 yen. Érdekes, akárhogy variálom, a tatamis deluxe double sehol se jön fel.. mi egy ezrest fizettünk rá, de alapból +6000 asszem, talán csak ott lehet kérni.. Ez nagyobb, szebb, profi hifivel.

 

Mitsui Garden Hotel Ginza (Tokyo)

A shinkansen és reptér elérhetősége miatt átköltöztünk a főváros keleti oldalára, itt van a Tokyo Station, Akihabara, Ginza, Asakusa stb. A változatosság és a hangulat, meg a hely (Ginza) kedvéért most már egy szép, igényesebb, drágább hotelt is beiktattunk, és a fenti volt a legjobb érték-arányú. Nem olyan drága, mint a luxushotelek, ahol mondjuk 4-5-600 dollár egy éjszaka, mert itt kb. 275 volt (22000 yen) és cserébe egy toronyház huszonsokadik emeletéről nézhettük a fenti kilátást (a hotel a felső emeleteken van).

Mitsui Garden mosdó

Voltak amúgy direkt fürdőkád-kilátásos szobák is, de itt is az ágy felé, majd onnan a nagy ablakra néző üveg volt a fürdő-zuhany falán, amelyet egy kapcsolóval lehetett átlátszóvá vagy homályossá tenni, illetve tolófallal eltakarni. Vagyis opcionálisan lehet pancsolás közben nézni a város éjszakai fényeit és a felhőkarcolókat. Fürdőszoba-ablak:

kilátás a zuhanyból

Bár a szoba itt sem volt nagy, azért nagyon igényes, jó minőségű volt minden, és a rózsás fürdősó egy csoda. :) Van fent bár, étterem mindenféle drága, elit kajákkal, amiket meg nem ennék, net is volt. Nem bántam meg, ez kellett a fenti fotó feelingjéhez. Egy hasonló opció egyébként a Park Hyatt Tokyo (Shinjuku) is, ami a Lost in Translationben volt, csak az 3x ennyibe kerül. A Mitsui Garden, ahogy a Sunroute is, hotellánc, másutt is vannak. A weboldalukon foglaltuk, tesztár 25-ikére, high floor double nosmoking: 22400.


Kyoto ANA Hotel

Mivel elsőre csak két félnapunk volt Kyotóra, azt nem akartam buszozással és a szálloda keresésével tölteni, ezért egyből megtetszett, hogy a pályaudvartól ingyenes shuttle buszt kínálnak, ami negyedóránként jár oda-vissza, és valóban kényelmes volt. A hotel közvetlenül a Nijo kastélynál van, ott egy metrómegálló, és a kastély másik felén (ami a térképlátvánnyal ellentétben rohadt messze van, gyalog min. 15 perc) a Nijo JR vonatállomás. De szintén a kastély előtt áll meg a városi busz sok járata is. A fő turistaszezonban már nem volt sok opciónk Kyotóban, és csak itt találtam olyan flexible csomagot, amivel még előző nap estig lemondható lett volna, ezért bevállaltuk a borsos árat (minden relatív, sok drágább van..), 26500¥ volt két főre.

Az ANA a nemzetközi Intercontinental csoport szállója, így az árak dollárban jöttek fel, az információ angolul, volt iphone appjuk is a rendelésre, editálásra. A nemzetköziség, nem-japánság miatt arra számítottam, hogy ez majd rendes méretű szoba lesz, de annyira itt sem volt nagy, mint amit egy amerikai, útszéli motelben kapnék. De voltak fotelek, asztalka, nagy, kényelmes ágy, kilátás a városra, room service, drága reggeli (2300), csillogó, márványos, festői hall, több különféle étterem, szuvenírbolt, és az étterem mögött japánkert vízeséssel és bambusszal. Free Lan, no wifi. Van laundry service, udvarisas recepciós angolul elmondja, hova menjek szakurát nézni, adnak térképet. Tesztfoglalásra 21200 advanced, ill. 26500 a flexible (lemondható).

 

Ueno City Hotel (Iga-Ueno)


Itt már kicsit lementem a nemzetközi turistatérképről, ezért a városka kevés szállodájából azt hiszem, csak 1-2 volt egyátalán megrendelhető a neten keresztül, és úgy is csak a Japanican-on át sikerült, bár simán ment. Az elhelyezkedése jó, könnyű megtalálni pár percre a vasútállomástól, és a kastélyos, nindzsamúzeumos park is sétatávolságra van tőle. A csomagom megőrizték (itt is, mint mindenhol), és udvarias, kedves volt a személyzet, bár az angoltudásuk már erősen korlátozott. A hotelben van Lan és Wifi is, de jelszó kell hozzá, meg konfiguráció, amit csak akkor derítettem ki, amikor kértem lankábelt (nem mindenütt van, bár szokott lenni, én meg eddigre már el is hagytam a sajátom), és adtak egy egész zsák packot routerrel, kábelekkel és táppal egybekutyulva plusz tízoldalas útmutató, hogyan konfiguráljuk a windowst. Ez az én puritán, maces szememnek kissé sok volt, úgyhogy csak kilestem belőle a wifijelszót, és visszaadtam a cuccot (egyébként bérelhetünk laptopot is). Mivel a környéken semmit nem láttam, így a reggeli ajánlatot is elfogadtam, ami elég baráti, 711 yen, és lehet japán vagy nyugati verzió. A kávéjuk is jó volt, rendes eszpresszógépből.

A szoba viszont itt volt a leggagyibb, bár egy napra kibírtam, és amúgy is ezen a kiránduláson éreztem magam a legjobban, így nem tudták elrontani a kedvem a foltos szőnyeggel, az egybeöntött, műanyag mosdóval sem, ahol végig csöpögött a víz a vécében, és a kikapcsolhatatlan ventillátor úgy zúgott a plafonon, minha reptéren aludnék, de volt nálam altató. :) Itt volt a legkeményebb az ágy is. A szokásosak adottak, papucs, yukata, fogkefe, fésű, szappan, hajsampon és balzsam. Van étterem, parkoló, laundry service és pénzbedobós mosoda is. Tesztár (double) Japanicanon 10.500, Rakutenen 9200, nekem a single-öm csak 6930¥ volt.

 

Toyoko-Inn
(Kyoto Shijo-Karasuma, Tokyo Nihonbashi, Takasaki)

Nihon-bashi

INNentől mind Toyoko lesz, mert rákattantam erre a szállodaláncra, ahol minden van, ami kell, és kedvező áron, valamint kiszámítható módon. A szobák telejsen egyformák, a berendezés, minden ugyanott, ugyanolyan dizájnnal, szinte már bizarr, ha a sokadik városban ugyanoda megyek „haza”. A weboldalukon keresztül könnyen megy minden, a rendelés/lemondás (angolul), az információk beszerzése, kistérképek.. Egyébként vannak még hasonló bizniszhotel-láncok, pl. a Route Inn, APA Hotel, Super Hotel, Dormy inn, de én most már Toyoko member lettem (1500-ért egy életre, cserébe hétvégenként -20%, tíz éj után egy ingyen, 6 hónapra előre foglalhatok, szóval megéri. Ha más cégen keresztül foglalunk, úgy nem jár.). Japánszerte több, mint 200 szállodájuk van, általában jó elhelyezkedésűek, az állomástól nem messze. A Nihonbashi a Bakurucho Stationtől (vonat vagy metró) pár percre volt, ahonnan a legközelebb (5p) a Tokyo Station. A kiotói a metrótól talán húsz méterre, onnan két megálló a pályaudvar. A takasakii pedig szintén két percre az állomástól.

mind ilyen

Az alapfelszerelés: kicsi szoba, kemény ágy és párna, de semmivel sem rosszabb vagy kisebb, mint másutt, és egy idő után pont kényelmes. Az economy double és a single nekem egyformának tűnt (140cm), de létezik deluxe twin is, ami egész nagy. Egybeöntött, műanyag fürdőszoba káddal, szappan, sampon, balzsam. A kád felett ruhaszárítókötél és elszívó. A fürdő egyetlen baja, hogy lépcsőn kell fellépni bele, éjjel belebotolhatunk. Vécé gombokkal, fogkefe, fogkrémecske, fésű, hajszárító, hálóing, papucs, piperetükör, széf. Vízforraló, párásító, tévé, teapor, hűtő, trouserpress, pár fogas, kis hely, íróasztal, klíma. Ingyen LAN és Wifi a szobákban is.

Mosó- és szárítógépek lent, mosószerautomata (por 30 yen, mosás 200, szárító 100/30perc, de nagyon gyenge). A lobbyban italautomaták, ingyen víz, jég, mikró, számítógépek, nyomtatási lehetőség. Plusz ingyen reggeli. A csomagunkra vigyáznak, de becsekkolni csak du. 4-kor lehet (tagoknak 3-tól), és 10-kor kell menni. A reggeli más-más, általában vmi rizses dolog (onigiri), miso-leves, japán cuccok, de néha szokott lenni kis kolbászka és rántotta is (folyós, pálcikával), meg kis zsömlék, croissant, esetleg saláta. A kávé többnyire iható, filteres lötty, de pl. Nihonbashiban rendes eszpresszógépből lehetett nyomni őket, finom volt. A jégautomatának külön örültem, amikor már nem tudtam járni, bár gondolom, az italomba szánták, és nem a lábamra. :)

Voltak apró eltérések a helytől függően. Nihonbashiban a delux kávé, ellenben másodszorra elromlott a wc-m, és új szobába költöztettek. Takasakiban két épületük is volt, más-más reggeli menüvel, és lehetett választani (itt volt rántotta). Kyotóban pedig nem adtak hálóinget, mert a külföldi turisták még a törölközőket is ellopkodják. Egyes hotelekben vannak a lifthez túl közeli szobák, amiket rendszerint jóval olcsóbban is adnak, de kibírhatatlan az állandó, minden egyes menetet követő csilingelés. Az albakunk előfordulhat, hogy egy közeli házfalra néz, vagy nincs. Angolul se tudtak mindenütt, még Kyotóban sem igazán, de nem volt gond.

lobby in Takasaki

A nemdohányzó szobák szintenként vannak, és kártyával is fizethetünk, de a pontos leírást (pl. hogy melyikkel) mindenről megtaláljuk az egyes hotelek oldalain, a fenti linkeken. Ezen kívül a foglalásunkat akár aznap d.u. 4-ig online lemondhatjuk díjmentesen, kisgyerek pedig aludhat a szülővel ingyen (ha elég nagy az ágy). Itt is bérelhetünk laptopot (pénzért), kérhetünk vasalót (ingyen), és 4-5000 yenért rendelhetünk masszázst is. A hölgyeknek külön kis ajándékcsomagot adnak hajpakolással vagy fürdősóval. Tesztár (king double): ¥8,480. Nekem a szobám Takasakiban csak 4384 volt. Kyoto drágább, 8-10000 a dupla, de másutt single roomokat 4-5000-ért kaphatunk. Szerintem nagyon praktikus, egyszerű, és kedvező árú hotellánc, bár lehet, hogy nászútra nem ilyenbe mennék. :)

1. rész: közlekedés
2. rész: térkép, net, kaja
4. rész: árak

Kategória: JAPÁN, Utazás | A közvetlen link.

Eddig 6 hozzászólás érkezett

 1. Mastermune szerint:

  Amikor mi japánban voltunk csak és kizárólag Ryokanokban szálltunk meg. Főleg amiatt mert kíváncsiak voltunk a hagyományos fogadókra, illetve mert néha azért olcsóbbak voltak a szállodáknál.
  Persze azért ügyeltünk arra, hogy a szállás kinézzen valahogy, legyen meg benne valami tradicionális japáni :)
  A tatamin fekvés meg nem volt gond, amilyen hullafáradtan beesünk mindennap. Valamint a publikus fürdőzés is érdekes. :)

 2. asiafan szerint:

  [Mastermune]: és máshogy nem is lehet mosakodni?!

 3. Mastermune szerint:

  [asiafan]: De azért lehet. Vannak szeparált, női-férfi tusolók mindenhol.
  A ryokanokban persze vannak olyan szobák melynek saját fürdőszobája, wc-je van, de azok ugye drágábbak is.

 4. Mastermune szerint:

  Kyotoban itt szálltunk meg:

  http://www.ryokan-yamazaki.com/

  Nagyon tetszett, ha legközelebb mennék akkor is ide jönnék.

 5. asiafan szerint:

  [Mastermune] ez szép, és az ára is jó.. Kyotoban van egy pár nagyon drága, ahogy nézem, 50-60 ezerért is.

 6. Mastermune szerint:

  Hát persze hogy van drága. Legelőször valami huszonezrest néztünk, de aztán lejebb vettünk az igényekből.
  Viszont itt mindíg volt szaké a közös konyhában. Ha elfogyott a tulaj hozta a következő üveggel :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük