The Flowers of War

Több, mint két hónapja, hogy megnéztem Zhang Yimou legújabb filmjét, de túl nagyszabásúnak tűnt ahhoz, hogy leírjam, mostanra meg már túl távolinak. Mindenesetre az biztos, hogy jó film, annó még Oscart is jósoltam volna neki (ha bekerül a nevezettek közé, mert Kínai jelöltje volt). Golden Globe-ra is jelölték, az Asian Film Awardson pedig hat díjra (amit nem nyert meg).

Az előzetes várakozásaim ellenére, melyek szerint a film hatásvadász lesz (van, aki annak tartotta), nem is volt olyan, nem arról szólt végig, hogy xy leborul az elesett barátja, rokona fölé zokogni, valahogy jól eltalálták az arányokat a dráma, a téma komolysága és a sztori érdekessége, izgalma közt. Főszereplők: Christian Bale, Ni Ni, Xinyi Zhang, Tong Dawei, Atsurô Watabe.. A film kb. 90 millió dollárból készült, amit néhány hét alatt be is hozott, mint az eddigi legnagyobb bevételt generáló, kínai film. A történet Geling Yan regényéből (13 Flowers of Nanjing, Nanking 13 virága) készült. Trailer.

A japán-kínai háború idején, a nankingi mészárláskor (1937) játszódó film főhőse egy amerikai temetkezési vállalkozó, John, aki valahogy belekeveredik az eseményekbe a helyszínen. Christian Bale alakítja (ismertebb nevén Batman:). Egy templomba érkezik, hogy a pap temetéséről intézkedjen, amikor kitörnek a harcok, és az ott tanuló diákok, fiatal lányok mellett egy csapat prostituált is az Úr házában keres menedéket, ahová elvileg nem jöhetnek be a japán katonák (de azért, persze, bejönnek). John nem éppen egy szent ember, de kénytelen papnak kiadni magát, hogy magát és a a többieket megvédje…

Kategória: FILM, KÍNAI | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük