Japán filmnap

A 2011. március 11-én Japán északkeleti részét érő földrengés és szököár egy éves évfordulóján (most vasárnap) a Japán Alapítvány rendezésében, a Toldi Moziban filmnappal emlékeznek meg a szerencsétlenségről. Az ingyenes programban három, a katasztrófa utáni talpraállást bemutató dokumentumfilm és két, a mai japán emberi kapcsolatokról szóló, helyszíneiben a történtekhez kapcsolódó játékfilm szerepel.

Nagyterem (filmek japán nyelven, angol felirattal, magyar hangbemondással):

16:00 Ganbappe! Hawaii táncoslányok Fukushimából (2011) R: Masaki Kobayashi
A dokumentumfilm a 2011 március 11-i földrengés és szökőár utáni Japánt mutatja be. Az egyik legnagyobb csapást elszenvedő város, Iwaki egyik büszkesége volt a “Spa Resort Hawaiians” szálloda és fürdőközpont, amely a fukushimai atomerőmű közelében helyezkedik el. A katasztófa után a Hawaiians személyzete, köztük a táncoslányok is minden erejükkel azon dolgoztak, hogy legyűrjék a nehézségeket és újjáépítsék a szállodát, ami Fukushima felépülésének első lépése lehet. A film bemutatja, milyen nehézségekkel kellett szembenézniük mindennapi életük során a “Spa Resort Hawaiians “ újranyitásáig.

18:00 Kvartett! (2011) R: Junichi Mimura. Fsz: Mahiro Takasugi, Ayame Gouriki, Mayu Tsuruta, Shigeki Hosokawa
A tengertől elhódított területekre épített új város, Urayasu 30 évfordulójára. Kai Nagae álma, hogy hivatásos hegedűművész legyen. Szüleivel és nővérével régebben sokszor játszottak együtt, de mára már egyre kevesebb helyet kap az életükben a zene, mint ahogy az egymás iránti törődés is. Kai elhatározza, hogy újra összehoza a családot, és egy kvartett szervezésébe kezd. Az urayasui család Tadashi Onitsuka regényén alapuló történetét a márciusi japán földrengés idején forgatták, több mint 700 helyi lakos részvételével. A közösség döntése volt, hogy a forgatás ne álljon le a város feltöltött alapjait súlyosan meglazító katasztrófa ellenére sem.

20:00 Haru utazása (2010) R: Masahiro Kobayashi. Fsz: Tatsuya Nakadai, Eri Tokunaga, Hideji Otaki
Az öreg Tadao egész életét egy elhagyatott halászfaluban töltötte. A halászatot egy lábsérülés miatt hagyta abba, és magára maradt unokájával, Haruval él kettesben. Haru a közeli iskolában dolgozott, amíg azt be nem zárták. Mikor Haru bejelenti, hogy a városba akar költözni, hogy munkát keressen, és azt kéri, hogy nagyapja költözzön valamelyik testvéréhez, Tadaot elönti a méreg, de belátja, hogy nincs választása. Útra kelnek, hogy meglátogassák az öregember elihidegült testvéreit. A közös utazás során mindketten jobban megismerik önmagukat és a másikat is – Tadao visszatekint az életére, Haru pedig egy új jövőt talál.

Kisterem (filmek japán nyelven, angol felirattal)

17:00 Tengerre a romok közül (2011) 48 p.
Iwate prefektúra egyik kis halászfaluja, Ofunato, súlyos károkat szenvedett az Északkelet-Japánt sújtó nagy földrengésben. Az on-line halkereskedéssel foglalkozó Kenichiro Yagi és halász ismerősei hamar talpraálltak a katasztrófa után. Az újrakezdés felé tett első lépésként Yagi újra életre próbálta kelteni a halászatot a hordalékkal teletöltött kikötőben, ahol a hajók többségét is elsodorta az ár. A film a helyi halászok közösségének útját dokumentálja a helyreállítás felé, három hónappal a földrengés után.

18:00 Látod a fényeket? Az első fesztivál a Tsunami után (2011) 49 p.
A hagyományos japán nyári fesztiválok (natsu-matsuri) egyik funkciója, hogy megemlékezzenek az elhúnytak lelkeiről. A 2011 márciusi csapást követően sok helyen nem tudták megtartani a több évszázados történelemre visszatekintő színes fesztivált, de Rikuzentakata, Soma, Minami Soma és néhány más város lakosai úgy döntöttek, a 2011-es fesztivál sem fog elmaradni. A dokumetumfilm bemutatja, ahogy a fesztivál-bizottság tagjai a megsérült kocsik és dobok helyreállításán dolgoznak, és próbálják rábeszélni a szétszóródott korábbi lakosokat a részvételre. Mi jár a fesztiválok szervezőinek a fejében? Mit éreznek? És mit szeretnének kifejezni a rendezvénnyel?

Kategória: JAPÁN, MŰSOR | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.