Két Murakami rövidfilm

Haruki Murakami nem startolt valami jól nálam a Norvég erdő filmadaptációjával, de most ismét érdeklődőbb lettem két novellájából készült rövidfilm hatására. Mindkettőt Naoto Yamakawa rendezte, és nagyon érdekesek.

Az Attack on the Bakery (Pan’ya shuugeki, 1982) alapjául The Second Bakery Attack c. története szolgált, és maga az író is engedélyezte a megfilmesítését. A történetben két egzisztenciálisan kiéhezett munkás készül egy pékséget kirabolni. Ez a sztori nem azonos a novellával, csak az ihlette. Az eredetiben egy fiatal ügyvéd mesél el feleségének egy korábbi pékség-rablását, amelynek hatására aztán egy újat készülnek elkövetni. Ezzel szemben a rövidfilm az első támadást meséli el. Nehéz elmagyarázni, miért jó, de van benne sok irónia, humor, abszurditás, és filozófálnivaló. 17 perc. Szereplők: Cho Ban-Ho, Taro Suwa, Shigeru Muroi, Koen Okumura. Részlet..

A másik a A Girl, She is 100% – 100% no onna no ko (A 100%-os lány, 1983), 11 perc. Főszereplők: Yoshinari Kuwamoto, Shigeru Muroi, Kazunao Sakaguchi, Akifumi Yamaguchi. Murakami On Seeing the 100% Perfect Woman One Beautiful April Morning (Látván a 100%-ig tökéletes nőt egy szép, áprilisi reggelen) c. novellájának megfilmesítése, szintén egzisztencialista kérdéseket (is) feszeget. Egy fiatal férfi Harajuku egyik mellékutcájában elhalad egy nő mellett, aki – mint később rájön – a tökéletes, 100%-os lány a számára. Elképzeli, hogyan jönnének össze, majd hogyan válnának el, hogy kipróbálják, valóban a sors köti-e össze őket.. Itt megnézhetjük.

Kategória: FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük