Beginning of the Great Revival

Eredeti címén: The Founding of a Party (建党伟业) 2011, kínai történelmi film a Kínai Kommunista Párt megalapításáról, illetve az ahhoz vezető eseményekről kb. 1911-1921 között. A film előzménye a császárságot bevégző, 1911-es forradalomról készült The Founding of a Republic c. film volt, amelyet szintén Huang Jianxin és Han Sanping rendeztek. Míg utóbbi a köztársaság 100., addig előbbi a párt 90. éves megalakulásának évfordulójára készült, állami támogatással, így még a szokásosnál is egyértelműbb a propaganda-film jellege, de szerintem ez volt vele a legkisebb gond. A film felkerült az imdb „bottom 100” legrosszabb filmjei közé, én azért adtam rá 4 pontot a díszletek miatt.

A filmbe szinte minden sztárt belepasszíroztak, akik közül néhánynak jutott kisebb szerep is, a többieknek alig, és úgy általában, egyik karaktert sem nagyon mutatta be a film. (Kivéve talán a Chow Yun-fat játszotta tábornokot és Maot, akit Liu Ye alakított, miután felszedett a szerephez magára 10 kilót).

Csak egy néhány a szereplőkből: Liu Ye, Chow Yun-fat, Chang Chen, Andy Lau, Danuel Wu, Alex Fong, Chen Daoming, Michelle Ye, Deng Chao, Nick Cheung, Eric Tsang, Wang Xueqi, Tang Wei, John Woo, Fan Bingbing, Miriam Yeung, Leehom Wang, Alex Fong, Takuya Kimura

Ennek a filmnek is olyan történelemóra-jellege volt, fekete-fehér, híradós, háborús betétekkel, pár mondatos feliratokkal, de mivel sokminden történt ebben az időben, nem könnyű követni (már, ha valakit érdekel), én percenként jártam a wikipediára olvasni, hogy kinek miért és mivel volt baja. Ebből a szempontból, mondjuk, érdekes a sztori, bár elolvasva jobb, mint vásznon, és ami miatt nekem nem volt olyan zavaró a propaganda vagy politikai üzenet sem, az az, hogy úgy tűnt, az adott korban, körülmények közt még volt létjogosultsága a mozgalomnak, még mást jelentett. Lehet, hogy csak a téma miatt, de nekem az 1911 jobban tetszett. Maga a film egyébként látványos, hangulatos, tényleg érdemes a díszleteket, korabeli képeket, csatákat megnézni, és a rengeteg sztárt is.

Kategória: FILM, KÍNAI | A közvetlen link.

Eddig 4 hozzászólás érkezett

 1. katka50 szerint:

  Nagyszerű filmnek tartom, a témához – hiszen egy évszázadnyi időt ölel fel – illő monumentalitással és jól kidolgozott karakterekkel.

 2. Adaren szerint:

  Van valakinek ehhez magyar felirata? Nagyon örvendenék neki.

 3. katka50 szerint:

  @Adaren:
  Igen, több mint fele készen van már, csak nagyon nehezen megy, mert a film maga is tartalmaz feliratokat, amit időzíteni kell.

 4. katk50 szerint:

  Adaren, ha írsz az ázsiafilm facebook oldalára, jelentkezem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük