Snow Flower

Snow Flower and the Secret Fan (2011), kínai-amerikai film. Lisa See (amerikai-kínai író) 2005-ös, azonos című regénye alapján készült, a rendező Wayne Wang. Főszereplők: Gianna Jun, Li Bingbing, Archie Kao, Vivian Wu és Hugh Jackman. Váratlan volt a Fox intrója a film elején, de kiderült, a világ 2. legnagyobb médiabirodalmának alapító vezére, Rupert Murdoch kínai származású felesége, Wendi Murdoch a producer. A film egy nagy része egyébként angol nyelvű.

Az eredeti regény a 19. században játszódik, a filmben egy második, jelenkori idősík is megjelenik. Utóbbi kicsit csalódás is volt (amellett, hogy a film maga szintén), a plakátok, a tálalás kosztümös filmet sejtetett, nem számítotam a modern kori Shanghajra. Azt sem értem, miért beszéltek angolul benne, bár volt némi utalás rá, hogy az egyik nő koreai, és tán miatta. (Vagy azért, hogy eladható legyen az USÁ-ban.)

A két, párhuzamos, és drámailag hasonló történet váltogatása nem egy nagy, eredeti ötlet, szinte felesleges is, egyetlen előnye talán, hogy míg a régi sztori lezárult, a mai még változhat. A 19.sz.-i történetben két, örök esküvel barátnőkké vált nő sorsát ismerhetjük meg, egyikük egész életén át végzett lábfej-lekötés és pici láb miatt jó házasság várományosa, a másik, gazdagabb lány sorsa pedig rosszabra fordul, de továbbra is tartják a kapcsolatot (pl. titkos legyezőkre írt levelekkel). Aztán egy félreértés miatt elhidegülnek. A régi történet sokkal érdekesebb volt a mainál, de a film összességében unalmas.

Kategória: FILM, KÍNAI | A közvetlen link.

Eddig egy hozzászólás érkezett

  1. katka50 szerint:

    A film elején két lány barátsága bontakozik ki, amit a félig koreai Sophie a dédanyja – Hóvirág- és laotongja- Lily- életere szóló barátságához hasonlít. Minderről úgy szerzünk tudomást, hogy Sophie-t baleset éri és barátnője -Nina-számát találják meg a telefonjában, aki bemegy hozzá és a táskájában talál egy kéziratot, amit elolvas. Ezzel nálam helyére is került a két idősík. Azt viszont én sem értem, hogy miért az eredeti könyvcímet kapta film, mert már a bevezetőben utalnak rá, hogy az alkotás nem a regény filmváltozata.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.