Japán őszi virágai

Mozgóképek helyett most néhány álló. A New York Botanical Gardenben (NY-i botanikus kert, Bronx környékén) szeptembertől október végéig időszaki kiállításként Japán őszi növényeit és főleg virágait lehet megtekinteni. Extraként hétvégenként élő kabuki-zenével, amelyet a régi “zenekarom” adott elő, plusz hagyományos tánc is volt. Ahhoz képest, hogy napi két előadást adnak, egész tele volt az előadóterem. A zenéből is hamar a virágokra asszociáltunk, mivel ez talán a leggyakoribb témájuk, virágnézésről, szilva- és cseresznyevirágoktól szóló darabokat hallhattunk shamisenen, dob- és néha énekkísérettel. Aztán, mivel a hatalmas park végignézésére nem volt két napom, célirányosan átsétáltam a japán növényekhez.

A krizantém (neve aranyvirágot jelent, lásd Zhang Yimoutól Az aranyvirág átka film címét..) több, mint kétszáz fajt számláló, ázsiai eredetű virág, és jellemzően ősz végén nyílik. A lenti képek nagy többségén ez látható, függetlenül attól, hogy milyen eltérő a kinézetük. Nagy becsben tartják sokfelé, és a japánok persze művészi szintre emelték a virág termesztését, és különleges alakzatokban való bemutatását. Neve is van: kiku.

Ennek egy változata az ozukuri (japánabbul 大作り – ócukuri), amikor is több tucat vagy több száz, hasonló virág van egymás mellett, melyek egyetlen hajtásból nőttek. Ahogy az első hajtás nő, levágják a csúcsát, hogy oldalágak keletkezzenek, amelyekből az öt legerősebbet tartják meg. Nagyobb cserépbe ültetik, majd a másodlagos hajtásokat függőleges drótok segítségével elrendezik, hogy felfelé nőjenek. Az ágakat még tovább lehet sokszorozni, majd a végén egy új, komplex vázat helyeznek alá, ami a virágszobor alakját adja, és áganként csak egy-egy virágot hagynak meg rajta. Vagyis pl. a fenti, sárga kupola egyetlen növény.

Ikebanáról, vagyis a virágok művészi elrendezéséről már biztos hallott mindenki. Ennek egy kissé extrém verzióját mutatta be Tetsunori Kawana, a művészeti ág(sic!) mestere, aki az Irén hurrikán által hátrahagyott ágakat, gyökereket gyűjtötte össze a parkban, és rendezte Rebirth (Újjászületés) címmel az utolsó képen látható kompozícióba.

Kategória: JAPÁN | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.