Fairy, Ghost, Vixen

Liaozhai zhi yi [聊齋志異, 1965], hongkongi kísértetfilm. Rendezte: Tang Huang. Főszereplők: Annette Chang Hui-Hsien, Regina Pai Ping, Chen Fang, Tang Ching, Lily Mo Chou, Li Su, Mai Ling, Louis Lu Yu, Liu En-Jia. Nyelv: mandarin. Eredeti sztori: Pu Song-Ling (Pu Szung-ling), aki a már sokszor feldolgozott Liao-csaj furcsa történetei szerzője, amin ez a film is alapszik.

A filmet a Cathay Asia Films készítette, egy szingapúri vállalat, ami annó a Shaw Brothers konkurense volt. A cég a 30-as években indult mozik nyitásával, majd az 50-es években stúdióként gyártásba kezdtek, majd egy hongkongi vállalat átvételével megalakult ottani stúdiójuk, a fenti filmet is jegyző Motion Picture & General Investment Co Ltd. A filmgyártás aztán kissé leült a 70-es években, a cég alapítója egy repőlőbalesetben elhunyt, és sok filmtekercs egy tűzvészben veszett el, ám még ma is több, mint 300 filmet tartalmaz a cég archívuma, amiből sajnos csak pár tucat jött ki DVD-n. (Cathay egyébként Kínát jelent.)

Két-három éve még nem gondoltam volna, hogy majd 60-as évekbeli, hongkongi filmek szereplőivel fogok vacsorázgatni, de így alakult, és ezért is néztem meg eme (és sok más) filmet. Idős, kínai ismerősöm az egyik scholart alakítja, még tízenévesen a filmben, a mai napig színészkedik, mellette még két állása van, és elég jó fej. [off] Az egyik legnagyobb döbbenet nekem ez itt a kínai és japán emberek terén, hogy milyen fiatalosak. Aki hátulról 35-nek néz ki, lehet, hogy már 75, a nők nem vesztik el az alakjukat, csinosan öltöznek, aktívak, a legtöbb emberről nem lehet megmondani, hogy mennyi idős, és 60 évesen nem a halálukat tervezgetik, mint mifelénk. Hallottam olyanról,  aki 97-évesen még kungfuzik. Ja, és a többségük még magas is. [on]

középső :)

Három szellemtörténet található a filmben, mint a címből is kitalálhatjuk, egy tündér, egy kísértet és egy vixen (rókaszellem) nő csavarja el a gyanútlan férfi fejét. Az első történet címe “Marriage With A Vixen”, melyben a főszereplő, Tang Qing egy elhagyott házba költözik, és egy magát nyíltan vixennek valló nővel kavarodik össze (a nő róka szellem, de női alakot öltve képes elcsábítani a pasikat). A “Yingning” sztoriban hasonló szituációba kerül a főszereplő (ugyanaz a színész), ám itt az válik gyanússá, hogy a nőnek nincs árnyéka. Végül a “Hua Gu” történetben a férfinak 10 évet kéne várnia, hogy együtt lehessenek, de ott is bonyolultabbá válik a helyzet.

Régi, tradícionális ruhákat, helyszíneket látunk, és van sok poén is. A speciális effektek a kor színvonalán elég viccesek, de ahhoz képest, hogy stúdióban vették fel, egész meggyőző a látvány. Hangulatos, szórakoztató film, de a minősége elég gyatra, gondolom, nem maradt fenn jól, vagy nem dolgoztak rajta utólag, a hang zajos és túlvezérelt, és a videó sem dvd-minőségű. Így az sem veszít sokat, aki a neten nézi meg, itt fent van az egész.

Kategória: FILM, KÍNAI | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.