Space Battleship Yamato

Japán film, 2010. Rendező: Takashi Yamazaki. Fsz. Takuya Kimura, Meisa Kuroki, Toshirō Yanagiba, Naoto Ogata, Tsutomu Yamazaki. Zene: Naoki Sato, Hiroshi Miyagawa.

A japán Yamato hadihajó a 2. világháborúban bírt jelentős szereppel, űrváltozatát a 70-es években találták ki. A Yamato űrhajó elsőként anime sorozatként látott napvilágot 1974-ben, majd még ezévben megjelent manga formátumban is, majd sok-sok feldolgozás, folytatás követte. 1981-ig három évadban is folytatták, majd hat(!) rajzfilm is készült. A fenti az első, élőszereplős adaptáció, tavaly december 1-én mutatták be a japán mozik.

Egy idegen faj megtámadja bolygónkat, 2199-et írunk, és elszántan küzdenek a földi űr-hadi-hajók az ellenséggel, ám nem tudják a fejlettebb technikával felvenni a versenyt. Végül csak a Yamato menekül meg, és egy messzi galaxisba indul, hogy elhozzon egy szerkezetet, amivel a földi életet már jó ideje pusztító rádióaktivitást megszüntethetnénk. Közben, persze, folyton lőnek rá. A retró kinézetű, nem különösebben látványos úrharcoknál fontosabbak a karakterek és a történet, a dizájn sajnos túlzottan is emlékeztetett a film nyugati társaira. Az egész látvány ilyen kettős, a fejlett jövőben járunk, már csillagugrás is van, de azért régi, pc-billentyűzeten kell begépelni, meg mechanikus karokkal, gombokkal irányítani dolgokat.. Nem egy komoly alkotás, és eredetinek sem mondható, de aki szereti a témát, könnyed szórakozásnak oké. Trailer.

Kategória: FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Eddig 3 hozzászólás érkezett

 1. YEZy szerint:

  Hogy lehetne jól magyarra fordítani a „hadouhou”-t, azaz a Wave Motion Gun-t? A hullámágyú, meg a hullámmozgás ágyú rettenetesen hülyén hangzik…

 2. asiafan szerint:

  [YEZy] a hullámágyu még elmegy, hullámfegyver? hullámtorpedó?

 3. YEZy szerint:

  Hát, egyik sem. Egyelőre a rezonancialövegre esett a választás, az még aránylag emészthetően hangzik.
  Egyébként érdekes, mennyire különbözően láttuk a filmet. Igaz, hogy nem túl eredeti, nekem is egyből beugrott a Star Trek és társai (ugye a csaták puttyogó hangjai a narrátor által is megénekelt hangtalan űrben, vagy bekékült szemek á la Dűne), de ezzel együtt is szerintem teljesen korrekt darab. A retró feeling szándékos, az animéhez igyekeztek hűek maradni. Egy mai technikával felvértezett hipermodern változat annak ellenére se lenne hiteles, hogy 2199-ben játszódik a sztori. A komolyság hiányát sem értem, annyira túl van dramatizálva, hogy azt egyszerűen nem lehet nem komolyan venni. ;)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük