Gantz

poszterGantz (ガンツ Gantsu), 2011-es japán film, pontosabban az első rész, a második, Gantz: The Perfect Answer, októberben jelenik meg dvdn, moziban pedig már mindkettőt bemutatták Japánban és filmfesztiválokon. Akár én is megnézhettem volna, ha nem fogy el a jegy a NYAFF-on, de akkor még nem érdekelt. Bezzeg most hiányzik a folytatás! A történetről inkább nem is mondom el a részleteket, mert szerintem sokkal jobb úgy nézni, hogy semmit nem tud az ember az alapfelállásról. Két volt iskolatárs találkozik a metróban. Egy részeg beesik a sínek közé, és miután megpróbálják megmenteni, egy ismeretlen szobában ébrednek fel, amelynek közepén egy nagy, rejtélyes, fekete gömb áll. A dráma innentől aztán jelentős mennyiségű akcióval vegyül.

Gantz képregényA Gantz képregényként indult, elég híres is volt sötét, erőszakos, izgalmas tartalmáról, olyannyira, hogy még nekem is itt van egy példány a polcon, pedig nem olvasok mangát, csak valahonnan tudtam, hogy ezt kell megvenni. Végül hozzá se nyúltam, mert nekem nagyon nem fekszik ez a formátum, úgyhogy most kaptam az alkalmon, és egy stresszes nap estéjén beraktam a filmet lazulásképp. Hát, nem tudom, mire számítottam… Talán valami Miyazaki animét kellett volna inkább, bár figyelemelterelésnek jó a film, de megnyugtatónak semmiképp nem mondható, mert kicsit félelmetes, horror, elgondolkoztató, érdekes is, és van egy sajátos hangulata.

anime verzióA történetet Hiroya Oku – aki a mangát rajzolta – még gimnazista korában találta ki, 2000-ben jelent meg végül más munkái után, és még ma is tart az alkotás, 31 kötet látott eddig napvilágot. 2004-ben kétszer 13-részes anime készült a sztoriból a Gonzo stúdiónál, akiknek többek közt a Full Metal Panic!, Afro Samurai és más, neves animéket köszönhetjük. Amerikában is megjelent dvdn a sorozat. Egyébként videójáték és regény is készült a történetből.

liveA film első részét Japánban januárban mutatták be, Sato Shinsuke rendezte. A sokoldalú rendező munkái közt videójátékok rendezése, forgatókönyve tatálható, de a Princess Blade c. filmet is ő rendezte, és pl. ő írta a Haru No Yuki (c. Mishima regény adaptáció) forgatókönyvét is. A Gantz második részt áprilisban vetítették. Közben Észak-Amerikában is látható volt egy napig, 46 állam különböző mozijaiban, még a japán bemutató előtt, de a speciális vetítésen és a NYAFF-on kívül nem játszották többet. Az amerikai verzió, ami azóta – az első rész – már DVD-n is megjelent szinkronos, méghozzá elég pocsék, szerintem érdemes elkerülni.

A főbb szereplők: Kazunari Ninomiya, Ken’ichi Matsuyama, Yuriko Yoshitaka, Kanata Hongo, Watanabe Natsuna. Említettem a film hangulatát, ez a történet és a látvány mellett nálam sokszor a zenétől is függ, amit nem más, mint Kenji Kawaii (Ip Man, Ring, Ghost In the Shell, Avalon) írt. A speciális effekteknek is nagy szerep jutott a filmben, de szerintem nem voltak különösen jók, de valahogy nem is annyira foglalkoztam a sztorin kívül mással, ami a film fő erőssége. Aki már ismeri, esetleg olvasta, persze másképp fog hozzáállni, nekik akár csalódás is lehet. Ami viszont a történetet illeti, az első gondolatom az volt, hogy ebből remake lesz, annyira adja magát. Így nem is lepett meg, amikor olvastam, hogy a nyugati remake-jogokat már a film bemutatója előtt többen próbálták megszerezni.

Ezen kívül még említésre méltó a film két helyes főszerplője is. Kenichi Matsuyamat legutóbb a Norwegian Woodban láthattuk, előtte a Death Noteban,  Kamuiban, 26 éves. Kazunari Ninomiya 28 éves idol, rádiós műsorvezető, színész, emelett énekes, dalszerző is, egy jpop szupercsapat, az Arashi tagja. Hollywoodban is debütált, Ken Watanabe oldalán a Letters from Iwo Jimában. A főszereplőnőről (Natsuna) kevesebbet találtam, főleg tv-showkban szerepelt, balettozik, egész aranyos, és az első filmje (a kettőből) a tavalyi Kimi ni Todoke (From Me To You) volt. Szóval, érdemes megnézni a filmet, bár aki nem szeret várni, az megvárhatja az októberi folytatást is (ez most kicsit ellentmondásos lett.), hogy meglegyen mindkét rész. Ugyan az első befejezése is oké, igazából csak azért szerettem volna egyből folytatni a következővel, mert tetszett. Trailer:

Kategória: FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.