Virtuális sztár

Hatsune Miku énekesnő 2007-ben született, de ma már rajongott sztár Japánban, amit annak is köszönhet, hogy egyből tiniként látta meg a napvilágot (a mangalány hivatalosan 16 éves, 42 klió..). A virtuális karakterek, rajzfilmfigurák eddig is megtalálták a közönségüket, de a fenti “hölgy” esete ennél jóval durvább. Egyrészt saját számai vannak, amiket nem más énekel, hanem ő, mint szoftver (kereskedelmi forgalomban kapható a hangja), és a legsúlyosabb, hogy még élő koncerteket is ad.

A Yamaha cég zenés körökben már jó ideje ismert szoftveréhez készült a csaj, a 2004 óta létező Vocaloid 2. szériájához, amely egy énekhang-szintetizátor. Ebbe valós személyektől (fenti esetben pl. Saki Fujita) vesznek mintát, majd kvázi bezongorázhatjuk a dallamot, és hozzáválogatva a szótagokat jöhet a dalszöveg is, az eredmény ma még talán nem tökéletes, de nem kell sok idő, hogy felismerhetetlenül valódinak tűnjön. Angol és japán verzió van belőle, amit nemcsak a kezelési nyelv miatt fontos lokalizálni. (Ősszel jön a Vocaloid 3, ami már kínaiul, koreaiul és spanyolul is tud.) A hanghoz tartozó személyiséget aztán a Crypton Future Media fejlesztette ki, és Hatsune már egy évesen kemény marketing munkába kezdhetett, Super GT autóversenyek támogatójaként. A karakter megrajzolását Kei Garō-ra bízták, Hatsune ruhája, színei a zeneszoftver felületét idézik. Tavalyi lemeze (Exit Tunes Presents Vocalogenesis feat. Hatsune Miku) a maga nemében elsőként felkerült az Oricon toplistájára, majd más előadók is használatba vették a hölgy hangját.

Végül jöttek a koncertek, és mint láthatjuk, a népes rajongótábort nem nagyon zavarja, hogy a sztár nem hús-vér ember. Van Facebook page-e is 233 ezer fannal.. Az első fellépés 2009-ben volt, azóta már külföldön, Szingapúrban és az USÁ-ban is a színpadra “lépett” Hatsune, utóbbi az idei Anime Expón volt. Ez kb. ugyanazt nyújtotta, mint a tavalyi szólókoncertje, a “39s Giving Day“. A 3D koncertverziót a SEGA animálta, valós méretben vetítik ki, ha jól látom, valami átlátszó lapra. Lássuk:

Kategória: ANIME, JAPÁN, ZENE | A közvetlen link.

Eddig 3 hozzászólás érkezett

 1. Misa_Misa szerint:

  Hűűűű!!!! :O NAGYON jó lett a hangja!!^_^

 2. Truey szerint:

  Nem újdonság, a Boney M. is virtuális együttesként indult. Amikor a Do You wanna Bump szám befutott, akkor kellett összeszedegetni az énekeseket a vokálból. Még az Omega is írt nekik dalokat. :)

 3. 杏桃来春 szerint:

  Hacune Miku már a magyarral is próbálkozik:)
  http://nicoviewer.net/sm14632357

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük