Ninja Kids

Takashi Miike világpremier, első kézből. A 10. évfordulóját ünneplő New York Asian Film Festival keretében mutatták be Miike új gyerekfilmjét, a Ninja Kidst szombat este, két héttel a hivatalos, japán vetítés előtt. Az esemény teltházas volt, sok japánnal és kisgyerekkel a nézőtéren, a jegyek az utolsó nap reggelén fogytak el, szerencsére én egy héttel korábban már felkészültem. A film előtt a fesztivál két szervezője beszélt, a NYAFF a Japan Cutsszal („The New York Festival of Contemporary Japanese Cinema”) közösen csinálja ilyenkor az ázsiai mozik japán felhozatalának bemutatását, a Japan Society épületében. Megkérdezték, kik nem láttak még filmet Miikétől, és a közönség kb. fele feltette a kezét, amin a másik fele meg elmosolyodott, „nem tudják, mire ültek be”.. :)

A történet nagyjából a címből is kiolvasható, nindzsagyerekekről szól, akik egy nindzsaakadémia első osztályába járnak. Főszereplőnk Rantarō, a szemüveges fiú, akinek szülei kevéssé sikeres nindzsák, akik álcaként földművesnek tettetik magukat, a gyerek szerint meglehetősen régóta már.. A többi diák is mindenféle érdekes karakter, meg a tanárok is. Aztán megjelennek az ellenséges klánok is, és a különféle kalandok végén egy nagy összecsapás következik, amelyben két iskola méri össze magát, a hazaiakat pedig az elsősöknek kell képviselni, élen Rantaróval.

A film címe japánul 忍たま乱太郎 (Nintama Rantarou), és egy népszerű képregény ill. anime alapján készült. Miike úgy tűnik, nem válogat, állandóan filmeket csinál, bármit elvállal, de azért egy gyerekfilm kicsit furcsa tőle a szokásos elmebetegségek, horrorok után (vegyük pl. az Auditiont vagy az Ichi the Killert védjegyeként). Bár legutóbbi filmje, a 13 Assassins meglehetősen „normálisra” sikerült, és elég jóra is, meg a Sukiyaki Western is viszonylag szolíd volt hozzá képest. Főszereplők: Seishiro Kato, Shido Nakamura, Susumu Terajima, Hiroki Matsukata, Rei Dan. A kevéssé ismert gyerekszínészek mellett egy csomó, Miike korábbi filmjeiből (pl. a 13 Assassinsból is) ismerős arc bukkant fel a filmben.

Igaz, nem könnyű felismerni őket, mivel a felnőttek nagy részét maszkok és rengeteg smink fedték, mivel a különböző karakterek ilyen vicces, túlzó, karikatúraféle megjelenést kaptak. Ez az eredeti manga és anime hatása, de épp úgy lehet a rendező őrületének hozománya is. Plusz mivel gyerekfilmről van szó, vér sem folyt, a megütött embereknek csak bizarr, vörös búb nőtt a fején (nem is egy…). Ugyanakkor azért mégiscsak Miike csinálta, így voltak erőszakos jelenetek, robbanások, csak valahogy mindig valami vicces lett a végén, az épületből kirepült, sziklának csapódott gyerekről pl. kiderült, hogy kemény feje van. Ettől függetlenül azért akik ismerik a rendezőt, könnyen észrevehetik a rá jellemző őrületet  és humort a filmben, és bár a közönség jól szórakozott, és sokat nevetett, nem biztos, hogy mindenki rá tud hangolódni majd. Azért érdemes megpróbálni..

Kategória: FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Eddig 2 hozzászólás érkezett

  1. NinjutsuBudapest szerint:

    Ez nagyon kemény. :) Remélem lesz folytatás is. Szerinted csinálnak magyar szinkront, vagy nem érdemes elrontani?

  2. asiafan szerint:

    [NinjutsuBudapest]: hát, ha valaha is bemutatják, nem tartom kizártnak, talán a gyerekek miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük