Eat, Drink, Man, Woman

Ang Lee filmjeiben még egyszer sem csalódtam, így most is úgy ültem le megnézni az Étel, ital, férfi, nő c. művét, hogy garantált élményt vártam, és kaptam. Mindezt hatásvadász jelenetek, fordulatok, drámai aláfestőzene és egyéb trükkök nélkül, egy egyszerű, hétköznapi történet realista és mégis nagyon szívhezszóló bemutatásával. Ez az 1994-es, tajvani-amerikai filmje egy idősödő, özvegy szakács, és három felnőtt, eltérő temperamentumú lánya életét mutatja be, és mint sok más műve, ez is részben a régi és az új, az öregek és a fiatalok életmódjának különbözőségével is foglalkozik, vígjátéki elemekkel tűzdelve. A filmet BAFTA, Golden Globe és Oscar-díjra is jelölték.

Főszereplők: Sihung Lung, Yu-wen Wang, Chien-lien Wu, Kuei-mei Yang. A színészek többsége ismerős lehet a rendező korábbi The Wedding Banquet c. filmjéből.

A családi élet központjában a kötelező, vasárnapi ebéd áll, melyet a férfi nagy gonddal készít, az óriási lakoma jeleníti meg tulajdonképpen köztük a kapcsolatot, kommunikációjuk eleinte csak az ételről szól, majd ahogy bonyolódik az élet, a nagy bejelentések színhelyévé válik. A legidősebb lány visszafogott, templombajáró, csalódott tanárnő, apja támasza, a középső sikeres üzletasszony, vele értik meg egymást legkevésbé, a legkisebb lány pedig amolyan romantikus alkat. Később egy ismerősük is csatlakozik, egy Amerikából visszatért, kibírhatatlan, idős asszony. Végül aztán, ahogy az életben is lenni szokott, semmi sem úgy alakul, mint várnánk. S közben csodás (bár számomra néha kissé túl naturalista) ételkészítős jeleneteket is nézhetünk. Kellemes, szép, szórakoztató film, ajánlom.

A bejegyzés kategóriája: FILM, KÍNAI
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük